Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Plastika pro psy a další podivnosti

Zdá se, že jednou z oblastí, kterou nikterak nepostihla uvadající světová ekonomika, je péče o domácí mazlíčky, hlavně o psy. Naopak, investice majitelů každoročně rostou. I do šíleností typu plastických operací…

Podle deníku New York Times utratili loni Američané za služby a zboží pro psy neuvěřitelných 49 miliard dolarů. Mezi nejvíc rostoucí obory péče o mazlíky přitom patří kosmetické operace a nejrůznější léky.

 

Plastické operace pro psy? Zní to možná podivně, ale je to tak. Američané svým čtyřnohým miláčkům dopřávají podobné vymoženosti jako sami sobě. Takže psi mohou (otázka je, zda dobrovolně) podstoupit liposukce, botoxové injekce, úpravy obočí a další kosmetické zásahy.

 
O koho se starat?

Za vší tou péčí o psy prý stojí fakt, že lidé mají peníze, ale nemají se o koho starat. Děti už vyletěly z rodinného hnízda, na řadu se tak dostaly němé tváře. Tolik k tomu říkají analytici.

 

Řada odborníků z takové pozornosti ale nadšená není. Navzdory zvyšujícím se investicím do psů a jejich pohodlí nikterak neroste kvalita života průměrných koček a psů, tvrdí. Rozmazlování podle nich není klíčem ke zvířecímu štěstí a řada mazlíků má už teď problém zvládat nové životní tempo a režim.

 

Rostou příznaky psího naštvání. Podle britského listu Guardian je tomu tak na obou stranách Atlantiku. Jaké příznaky to jsou? Emocionální problémy, trable s chováním, nezřídka dokonce psí deprese, schizofrenie, nejrůznější obsese.

 
Začarovaný kruh

Jenže pro prodejce psích produktů je to dar z nebes, mohou aspoň prodat více nejrůznějších léků pro mazlíčky a udržovat tak začarovaný kruh v chodu. Jestli jsou domácí miláčci otráveni péčí o ně, je podle výrobců i prodejců léků jedinou odpovědí další péče, tentokrát s farmaceutiky v hrsti.

 

Řada společností už vyrábí a dodává na trh léky, které jsou vyvinuty speciálně pro mazlíčky a mají pomoci upravit jejich „nevhodné“ chování. Pro psy, kteří bývají často sami doma a trpí úzkostí z odloučení, je tady lék na bázi Prozacu, který se od svého předobrazu liší pouze faktem, že je ho možné žvýkat a chutná jako maso.

 

Jiná farmaceutická společnost zase dodává lék, který má pomoci snížit obezitu psů. Pokud mají tedy majitelé pocit, že jejich mazlík přibírá, místo aby s ním vyběhli častěji ven, raději mu zakoupí balení léků.

 
Pětihvězdičkový hotel

A podobný trend se bude i nadále prohlubovat. Jedna britská pojišťovna například plánuje zahrnout do pojištění psů a dalších mazlíčků kompletní terapie, jako homeopatii či akupunkturu.

 

Alternativní léčitelé už nyní nabízejí například aromaterapie či masáže pro zvířata. Pokud se vám nezdá třeba papoušek, není nic nezvyklého, pokud s ním zajdete k psychologovi…

 

V Americe jsou ale přesto ještě mnohem dále. Tam už mohou starostliví majitelé poslat své problematické rodinné miláčky do pětihvězdičkové hotelu s lázněmi. Je umístěn v Miami a vedle masáží a výletů nabízí také přeměny psů, fitness klub pro psy či promítání filmů. Prostě ráj, tak jakýpak psí život…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 223