Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

5 potravin, které vás zničí!

Které potraviny vám zaručí, že za chvíli rozšlápnete váhu?

Zapomeňte na alkohol, to obezita je nová metla lidstva. Není divu, když na vrcholu nejoblíbenějších jídel většinou nadete ty nejmíň zdravé a nejkaloričtější.

Určitě pro vás seznam následujících pěti poživatin nebude velkým překvapením, ale ruku na srdce, kolik z vás je z jídelníčku absolutně vytlačilo a kolik si dopřává alespoň jeden z následujících hříchů denně?

Slazené limonády
Tak tohle je kalorická bomba hromadného ničení. Oblíbené nealkoholické drinky jako Coca-cola, Pepsi, Sprite... jsou vyráběny z rafinovaného cukru. Běžná plechovka obsahuje až 10 lžiček cukru (který si kvůli linii nedáváte ani do kávy). A na co je dobrý cukr kromě navyšování kil? Ještě dává pořádně zabrat zubům a podporuje vznik cukrovky.

Další látky, bez kterých se vaše tělo rádo obejde, jsou konzervační látky, kterých mají limonády také víc než dost – sodík (zvyšuje krevní tlak), siřičitany (ty bývají spojovány s astmatickými záchvaty) a kofein.

Běžná plechovka slazené limonády obsahuje zhruba 139 kalorií, což už je pěkná dávka. A pokud si myslíte, že limonádami s umělými sladidly něco zachráníte, vězte, že jste na omylu. Mnoho z umělých sladidel je spojováno s možným vznikem rakoviny. A výzkumy dokazují, že po nich navíc cítíte větší hlad.

Takže co pít? Zkuste to raději s vodou!

Brambůrky
Křupavý, voňavý, mastný, slaný, kořeněný mor na linii, to je tahle oblíbená televizní pochutina. Obsahují vysoký podíl sodíku a jsou vyráběny na nasyceném tuku.

Typický 35gramový pytlík obsahuje 180 kalorií a asi 2,5 lžíce tuku. Ve větším 50gramovém sníte až 3,5 lžíce tuku. Když spořádáte pytlík denně, jako byste vypili dva litry oleje ročně. Mňam...

Balené koblihy
Symbol Homera Simpsona a televizních policajtů. Nepřekonatelná dobrota, která je tak úžasná, že snad ani nemůže být nebezpečná. Ale je.

Koblihy stejně jako ostatní sladké pečivo obsahují vysoký podíl těch nejhorších věcí – nasycené tuky, rafinované cukry, sacharidy a konzervační látky, aby dlouho vydržely čerstvé.

V polévané koblize zkonzumujete 217 kalorií, 13 gramů tuku a 10 gramů cukru. Chcete vypadat jako Homer? Pak hodně štěstí.

Hot dog
Párky nevypadají jako maso a dokonce ani jako maso nechutnají. Bude to asi tím, že jsou vyráběny z úplně jiného masa než obvykle jíme (odřezky apod.). Asi jen 50 % z nich je vyráběno z kvalitních surovin.

Rozhodně nezanedbatelný není podíl tuku, soli a kalorií v nich. Nesmíme zapomenout ani na obligátní konzervační látky, kterými se to tu jen hemží. Zde jsou v převaze dusičnany.

A když si tohle všechno ještě necháte zabalit do houstičky se všemi jejími sacharidy, nacpete do sebe zhruba 365 kalorií, 23 g tuků, 1,5 g soli, což je na tak malou porci pořádný nářez.

Hranolky
Pokud si je uděláte doma z brambor k tomu určených, tak ano, to ještě s přivřenýma očima lze, ale hranolky z módních rychlovývařoven jsou metlou pro štíhlou postavu.

Ty úžasné tenké hranolky tam totiž prošly hlubokým zmrazením, jsou plné kalorií, nasycených tuků a obsahují akrylamidy, což je látka, u které bylo při pokusech na krysách prokázáno, že může způsobovat rakovinu.

Protože jsou velice tenké, vsáknou také mnohem více tuků než obvyklé široké hranolky.

Tak co, ještě vás nepřešla chuť?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 679