Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dokonalý kruh. Ne v obilí, v ledu

Člověk by na takový kruh potřeboval opravdu velké a kvalitní kružítko a ani tak by ho možná nevytvořil. Jenže příroda si umí poradit i bez takových pomůcek.

Nebo to snad nebyla příroda a máme tu další úkaz podobný známým kruhům v obilí?

Vzniká rotací
Tenhle kruh je pro změnu z ledu a narazili na něj britští rybáři v řece Otter. Na první, ale ani na druhý pohled nemá prakticky žádnou vadu. Je dokonale přesný. Navíc to není žádné tintítko – v průměru měří přes tři metry!

magazin.cz

Pro někoho nemusí jít o tak velké překvapení. Podobné ledové kruhy se totiž pravidelně tvoří v arktických, kanadských či skandinávských vodách. Ale poprvé se něco takového objevilo ve Velké Británii, známé svým mírným podnebím a nijak drastickými mrazy.

Tyto kruhy se obvykle tvoří v záhybech řek, kde dojde k rotaci ulomeného kusu ledu, který se stále rozšiřuje. Navíc se tím tvaruje v perfektní kruh.

Pořádný macek
Odborníci tvrdí, že podobné „disky“ jsou velmi vzácné i ve zmiňovaných teritoriích a nikdy by si nepomysleli, že se objeví i v Anglii. Je pravdou, že poslední týdny bylo i tady docela chladno a teploty se držely pod nulou.

Každopádně, tento třímetrový kruh se nemůže měřit s tím, který byl před lety objeven ve Švédsku. Jeho průměr dosahoval neuvěřitelných šesti set metrů.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 217