Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tiket / foto: shutterstock

Miliónové výhry. Přinášejí štěstí?

Na Slovensku padl před několika dny ohromující rekord v loterijní hře Loto.

Jeden jediný člověk vyhrál lehce přes jedenáct miliónů eur, což je zhruba tři sta miliónů korun. V tu chvíli by si leckdo položil nohy a stůl a jako Bolek Polívka v Kurvhošigutntag řekl: "A teď si vás koupím všechny.“

Co za peníze nekoupíš
Inu, představa takto pohádkové výhry je lákavá. Většinu lidí napadne, že si až do smrti budou jen užívat a práce je mine velkým obloukem. Jenže, jak se říká – štěstí za peníze nekoupíš. A pravděpodobně takový zisk nepřinese ani pevné zdraví a nakonec může vyústit v nepříjemný finanční kolaps.

Vyplývá to ze studie britských vědců, kteří podrobili zkoumání data osmi tisíc loterijních výherců, kteří si k pohádkovým penězům přišli mezi lety 1994 a 2005. Bylo tak možné sledovat celé jejich osudy, které mnohdy nebyly vůbec záviděníhodné.

První věcí je, že člověk, který vyhraje takové jmění, má větší šanci na častější nemoci, než člověk tímto „štěstím“ nepostižený. Ukazuje se totiž, že lidé, co vyhráli, začali přehnaně jíst, pít, případně brát drogy, což se na jejich zdravotním stavu samozřejmě negativně podepsalo.

Kam s nimi?
Nehledě na to, že nárazová výhra přinesla mnohým psychické problémy. Zkrátka, peníze jim přidělaly starosti. Chudý člověk se nemusí zaobírat tím, kam obří prostředky investuje, nemusí se každý den stresovat při pohledu na klesající křivky akciových trhů a vůbec nemusí řešit, jak s penězi naložit, aby je náležitě využil.

Zní to neuvěřitelně, ale řada výherců nakonec o své jmění přišla a musela vyhlásit bankrot. Velká částka je najednou vystřelila do oblak, udělali s penězi pár chybných transakcí, možná se i zadlužili a s celoživotním zajištěním byl konec.

Inu, výhra v loterii je věc ošemetná, a přestože v ní spousta lidí doufá, možná by své priority měli přehodnotit. Opravdu vydělaných peněz si budou vážit více, nebudou s nimi mít tolik starostí a nehrozí jim riziko, že začnou chodit s nosem nahoru.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 92