Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Body, nebo též buggy rolling / foto: Shutterstock

Adrenalin: body rolling aneb tělo na kolečkách

Všichni známe kolečkové brusle i skateboardy, ale body rolling? To je něco jiného. Lidé si na sebe oblečou něco ve stylu Robocopa se spoustou koleček a frčí městem jako o závod.

Místo rukou máte něco jako dlouhé násady na lux, na jejichž koncích jsou kolečka. Na nohách máte kolečkové brusle, na hrudi, zádech a zadku plošiny s kolečky, kolečka jsou i na břiše, na hlavě přilba jako pro hokejového brankáře a můžete vyrazit. Můžete si lehnout na zem a s obličejem jen pár centimetrů nad zemí fičet po silnici rychlostí až 70 km/hod.

magazin.cz

Že jste ještě o body rollingu či buggy rollingu neslyšeli?
Je to aerodynamický, plastický obleček s přidělanými kolečky, které vám umožní jet po jakékoli části vašeho těla. Můžete jezdit na břiše, na zádech, na všech čtyřech, na kolenou, jak se komu zachce.

Body rolling vymyslel francouzský student jménem Jean-Yves Blondeau. Studoval design v Paříži. Body rollingový oblek byl součástí jeho domácího úkolu. Možná ho nenapadlo, že to způsobí doslova revoluci. „Chtěl jsem zjistit, zda by se dalo vyrobit něco, co by člověku umožnilo jet na jakékoli části lidského těla.“

V body rollingu už se dělají i světové rekordy. Vlastně to není až taková fuška, když se s něčím začíná, pak je světovým rekordem skoro všechno, co kdo zvládne. I když v body rollingu to možná až tak neplatí, přeci jen ne každý je ochoten riskovat život a s hlavou těsně nad asfaltem uhánět o závod z nějakého kopce.

magazin.cz

Body rolling má své velké výhody, je to variabilní sport, můžete normálně bruslit po městě, když už vás bolí nohy, prostě si sednete na plošinku pod zadkem a jedete jako na kolečkovém křesílku. Ale ne invalidním. Naopak. Když vás nebaví sedět na zadku, můžete si pěkně protáhnout nohy a jet v leže.

Díky kolečkům, která máte všude, kde vás jen napadne, se dá tenhle robocop obleček docela slušně řídit. Nebo možná jen na videích ze světa to tak vypadá...

“Design toho pojízdného obleku je zkonstruován s ohledem na to, kde má lidské tělo těžiště. Pak se použijí různé další přesně zvolené body po celém těle a na světě je nový druh free-skatingu, který vám umožní překročit hranice, které dosud překročeny nebyly. Dokázali by jste si ještě před nedávnem představit jízdu s obličejem 10 cm nad asfaltem a při rychlosti 70 km/h?” ptá se Blondeau.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 262