Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Testerka / foto: Shutterstock

Jak Líbko pomáhá v práci

Internetové fenomény jako jsou české Líbímseti.cz či zahraniční služby Youtube, Facebook či Twitter zná dnes už prakticky každý a stále více lidí je ať už pasivně, nebo dokonce aktivně využívá.

Šéfům se to nelíbí
Samozřejmě jde o jednu z oblíbených kratochvílí, jimiž si zaměstnanci vyplňují svůj fádní den plný povinností. Ale běda, když na ně přijde šéf! Obvykle následuje tvrdá výtka či hrozba vyhazovem.

Ale jsou vůbec zábavné a sociální sítě, které u nás reprezentuje zejména Líbímseti, skutečně tak zlé a drtící produktivitu pracujících?

Australští vědci si to po provedení podrobné studie už rozhodně nemyslí. Ukázalo se totiž, že lidé, kteří v práci surfují pro zábavu, mají ve skutečnosti naopak vyšší produktivitu práce než ti, kteří pracují svědomitě a neustále. A to o celých devět procent!

Je to tím, že krátké chvilky zaplněné něčím zábavným pomáhají mysli uvolnit se a následně lépe plnit zadané úkoly. Zvyšuje to koncentraci, jelikož se střídají činnosti, a tím také produktivitu práce.

Všeho s mírou
Oblíbenými aktivitami pracujících, které nemají v popisu práce, je zejména surfování po zpravodajských serverech, hraní her, sledování videí na Youtube, případně prohlížení profilů na sociálních sítích. Současný internet zkrátka dokáže nabídnout úctyhodné množství rozptýlení.

Firmy vydávají milióny za to, aby zaměstnancům v přístupu na zábavní stránky zabránili. Přitom tím vlastně škodí především sobě.

Na druhou stranu, málokdo vám zaručí, že se zábavným obsahem rozptýlí jen na onu kýženou chvilku a neprosedí u něj polovičku pracovního dne.


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 168