Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Chraňte svou kůži před škodlivými vlivy

Pokožka představuje vlastně obranný štít vašeho těla. A sami jistě dobře víte, jak je nesnadné ji zvláště v zimním období udržovat v perfektním stavu…

Naše kůže je pod neustálým útokem nepříznivých a škodlivých vlivů z vnějšího prostředí. Kůže trpí především v zimním období vysušováním, zátěží je však pro ni také období horkého léta a čas dovolené, kdy je namáhána pod slunečními paprsky. Někteří dávají své pokožce zabrat díky náročnému zaměstnání, kdy je většinou zatěžována jemná kůže na rukou například při manuální práci, jiní zase častými návštěvami solária nebo nedostatečnou péčí.

 

Podíváme-li se na kůži pohledem odborníka, můžeme ji rozdělit na tři základní součásti – vrstvy.
Pokožka je vlastně tou svrchní vrstvou kůže, na které na první pohled můžeme vidět, v jakém je stavu a že není podle našich představ. Většinou je kůže příliš suchá, příliš mastná, objevují se prasklinky, skvrny, vrásky nebo projevy celulitidy. Tato svrchní vrstva zároveň poskytuje prvotní ochranu kůže, a tedy i lidského těla jako takového.

 

magazin.cz

 

Zrohovatělá, odumřelá vrstva se postupně odlupuje a následně odpadává. Je však neustále nahrazována novými buňkami a tento koloběh trvá prakticky po celý život. S postupujícím věkem se však tento cyklus prodlužuje až o dvě třetiny a klesá jeho kvalita, což je právě jeden z důvodů, proč stárnoucí pleť již nevypadá tak svěže a mladě.

 

Pod pokožkou se pak nachází škára, která představuje 90 % z celkové tloušťky kůže. Ta se skládá ze dvou vrstev. V té hlubší se nachází vazivová tkáň, skrze kterou prochází silná kolagenová a elastinová vlákna zajišťující pevnost a pružnost kůže. Dále zde jsou cévy (lymfatické probíhají celou škárou), nervové svazky, potní a mazové žlázy (též vlasové folikuly). Potní a mazové žlázy mají významnou funkci a vytváří svou činností určitý ochranný obal. Ten však často nevědomky narušujeme používáním vysušujících mýdel a jiných přípravků, které jsou příliš agresivní a narušují rovnovážný stav kožního pH faktoru.

 

Nejhlubší vrstvu kůže představuje podkoží, kde nacházíme hustou síť kolagenního vaziva, v níž jsou usazeny také tukové buňky. Přestože na kůži má významný vliv její přirozené stárnutí, kvalita a zdraví kůže je ovlivňována zejména vnějšími faktory. Pochopitelně se některým nelze vyhnout, ať již jde o účinky slunečního záření, znečištění ovzduší, práci v nevhodném prostředí, působení prachu, větru či klimatizace. Kůži však nesvědčí ani kouření, nezdravý jídelníček, konzumace alkoholu či nedostatečný příjem tekutin, což možnost ovlivnit máme. V možná paradoxně – v nemalé míře však mají vliv také kosmetické a hygienické potřeby s nevhodným složením a jejich případné nadměrné užívání.

 

magazin.cz

 

Tak jak jsme každý zcela individuálním jedincem, ani naše kůže není vždy stejná. Každý z nás je vůči vnějším i vnitřním vlivům citlivý odlišně. Každá kůže pak reaguje jinak na nejrůznější přípravky, je proto velmi obtížné doporučovat použití té či oné značky tělového prostředku. Reakce pokožky může být naprosto odlišná, a tak je třeba řídit se vlastním pocitem z používání. Podle výsledků testů je však jednoznačné, že používání agresivních mycích prostředků s nevhodným pH pro očistu těla nejspíš přináší velmi negativní dopad na kůži.

 

I proto je mnohdy vhodnějším postupem, než zkoušet jeden drahý přípravek za druhým, kdy si můžeme často navíc i uškodit a pokožku spíše zničit, než jí dodat potřebné látky, poradit se s dermatologem. Rozhodně se nenechte manipulovat reklamou na tělové přípravky s „zázračnými účinky“, ať již se jedná o kosmetiku určeno pro vysušenou pleť, odstranění skvrn na kůži či řešení problémů s celulitidou.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!