Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Narkomany prý spolehlivě vyléčí výprask

Drogy – jakmile člověk do nich jednou spadne, těžko je setřese. Na jedné sibiřské klinice však vymysleli způsob, jak se tohoto neduhu úspěšně zbavit.

Dostat se z područí „démonu alkoholu“ či drog, není jen tak. Jedna sibiřská odvykací klinika je vyhlášená svou atypickou metodou léčení, při které používá bičování: „To, že uštědřujeme klientům výprask, má své medicínské opodstatnění. Určitě nejde o žádnou sadomasochistickou aktivitu,“ vysvětluje profesorka Marina Chukrova. Její slova potvrzuje i doktor German Polipenko. Ten tvrdí, že právě bolest, kterou rány rákoskou způsobují, stimuluje mozek k produkci endorfinů. Endorfiny nazývané též hormony štěstí v klientovi vzbudí příjemné, až eurofické pocity.

magazin.cz

 

Výprask je lepší než chemie

„Bičování – ačkoliv je pro mnohé kruté – v člověku zapaluje chuť po životě. Lidé, kteří se potýkají se závislostmi, totiž tíhnou k pokusům o sebevraždu nebo psychickým nemocem,“ říká doktor Polipenko. Pravda, zvláštní technika, kterou sibiřská klinika léčí závislosti, má už řadu odpůrců a to jak mezi obyčejnými lidmi, tak i lékařskou veřejností. Doktor Polipenko si však kritiku nepřipouští – sám považuje bičování za dobrou metodu, protože má stejné účinky jako chemická léčba. A navíc je k tělu (až na pár modřin) šetrnější. Tak proč toho nevyužít?

magazin.cz

 

Po výprasku žije narkomanka nový život

Jenže nechat se mlátit hlava nehlava není žádný med. O tom ví své i mladičká narkomanka Nataša, kterou prý kontroverzní metoda výprasků (některé sezení čítaly i 60 ran bičem) vyvedla z drogového pekla. „Při každém švihnutí bičem jsem řvala jako tur. Cítila jsem ukrutnou bolest, která se postupně změnila v agonii. Hodně jsem brečela a doktoři se mě pořád ptali, co v ten daný moment cítím a jestli jsem v pořádku,“ vypráví Nataša a pokračuje: „Během několika minut jsem cítila, jak moje tělo zaplavuje teplo a začínají se mi potit dlaně. Přestože bití bylo nepříjemné, po každém sezení se můj stav zlepšoval. Skrz bolest jsem si uvědomila, jaké nebezpečí pro mě drogy znamenají a že mě můžou opravdu zabít.“

 

Polepšený alkoholik si chválí léčbu

Podobné pocity má i alkoholik Jurij, který léta popíjel vodku. Podle zdejšího medicínského scénáře měl dostat při jednom sezení 30–60 ran. „První úder byl vždycky šílený a nadával jsem jako dlaždič. Druhý den jsem měl záda rozedraný jako struhadlo. Ale co se nestalo...přestal jsem mít úplně chuť na alkohol! Ta lahev vodky, kterou jsem měl v lednici před rokem je tam pořád a netknutá,“ chlubí se muž.

magazin.cz

 

Přichází narkomané z celého světa

Personál sibiřské kliniky, ale i samotní pacienti shodně tvrdí, že metoda bití je velmi účinná. Nutno však dodat, že netvoří celý odvykacího proces. Podle doktorů  Chukrové a Polipenka je bičování „závěrečným bonbónkem“ celé kúry a předchází mu intenzivní psychoterapie a detoxikační program. I přes krutý scénář odvykacího programu má klinika plno. Hodně klientů je z Ruska, ale i ze zahraničí, například i z USA. Říká se, že kdo přežije tento „sibiřský očistec“, má nad drogami vyhráno.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2