Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak funguje mýdlo?

Do naší představy o starověku některé věci zkrátka nepatří. Jednou z nich je mýdlo, které máme v podvědomí coby výdobytek naší moderní doby. První mýdlo vyráběli už staří Babylóňané 2200 let př.n.l. A znali ho i Egypťané.

Mýdlo provází lidstvo už od kolébky, ale ze začátku se používalo jen k praní a mytí nádobí. Svého zaslouženého uznání se dočkalo až v sedmém století na blízkém východě. Tamní mydláři vařili pestrou škálu barevných kombinací a poprvé dali mýdlu i krásné vůně. Velké oblibě se těšilo i speciální mýdlo na holení. Byzantští mistři tehdy zásobovali celý svět. V Evropě, jsme se k voňavé čistotě přihlásili až v šestnáctém století.

Nápad vařit mýdlo ve velkém přišel až s průmyslovou revolucí. Nebyla to vůbec pěkná práce. V rámci maximalizování zisků se tuk získával vyvařováním zvířecích kostí a mršin, mnohdy dost starých a v pokročilém stádiu rozkladu. Extrémem je údajné vaření mýdla z mrtvol židů, čehož se měli dopouštět nacisti během druhé světové války.

magazin.cz

 

K výrobě mýdla lze použít i rostlinný tuk – palmový a olivový olej, s čímž začala dodnes působící firma Palmolive. Mýdlo však nebylo nic nového, ovšem korporace potřebovaly svůj produkt něčím ozvláštnit, aby o něj byl zájem. Do mýdla se začal přidávat kokosový olej a ten mu dal podobu, ve které ho známe dnes.

 

Víte vlastně, jak mýdlo funguje?

Je to dost složité, ale vlastně ohromně jednoduché. Některé látky se ve vodě rozpouští velmi snadno, například sůl. Avšak některé věci se ve vodě nerozpouští vůbec. Když máme vlasy mastné, můžeme se sprchovat sebevíc a stejně mastné zůstanou. Tuk, olej a mastnota se prostě ve vodě nerozpustí.

magazin.cz

 

Mýdlo má však dvě části, jedna je sůl a druhá tuk. A tak když si umyjeme vlasy plné mastné špíny mýdlem, napojí se mastným koncem na špínu a slaným na vodu. Utvoří spoustu droboučkých bublinek a do nich se špína pochytá. Čím více bublinek (pěny) mýdlo dokáže udělat, tím lépe čistí.
Možná jste se už setkali s takzvaným domácím mýdlem. Pokud si dnes chcete mýdlo vyrobit, je to velice jednoduché. Koupíte si mýdlovou hmotu, což je výrobek přímo určený k tvorbě mýdla. Podle použitého lipidu bude buď čirá, nebo bílá. Po rozehřátí se hmota roztaví a vy můžete přidat k tomu určené barvy a vůně, či jiné přísady, které v mýdlu chcete mít. Hmotu pak nalijete do forem. Čím pevnější forma, tím hůř pak mýdlo půjde ven. Hmota pak zaschne a vaše vlastní mýdlo je na světě!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1