Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Roboti u počítačů / foto: shutterstock

Už nemáte práci, nahradil vás robot. Kolika lidem změní robotizace život?

Podle nedávných studií se máme připravit na to, že během následujících 3 let přijde v důsledku robotizace o práci až 120 miliónů lidí!

Vývoj umělé inteligence a robotiky jde neustále kupředu a stává se každodenní součástí našeho života. Procesy a operace, které se zdály být ještě před několika lety nemyslitelné, jsou dnes díky robotům běžnými záležitostmi. Kam však tento trend upřednostňující robotizaci může dojít a jaký počet lidí nakonec roboti nahradí?

Koho rozvoj robotiky ohrožuje nejvíce?

V současné době dochází k využívání umělé inteligence a robotiky hlavně v průmyslových odvětvích. Robotizace v nich totiž přispívá ke zrychlení a zjednodušení výrobních procesů, a tudíž i k automatickému zvýšení zisků. Roboti a jim podobné stroje tak pomalu začínají nahrazovat dělníky a konstruktéry, jejichž duševní ani fyzické schopnosti nedosahují takové rychlosti a produktivity práce.

Jaký počet lidí mohou roboti nahradit?

Podle nedávné studie, kterou provedla americká počítačová společnost IBM, lze odhadnout, že v průběhu 3 let mohou roboti nahradit práci 120 miliónů lidí po celém světě. Tolik zaměstnanců nejspíš doplatí na rozsáhlé zapojování robotů do pracovního procesu a jejich nahrazování lidského faktoru. 120 miliónu lidí, kteří musí reagovat na novou situaci rekvalifikací, případně celkovou změnou práce.

Kde se proces robotizace projeví nejvíce?

Lze odhadnout, že takové perspektivy povedou k rozsáhlému propouštění ze strany zaměstnavatelů. Podle studie bude nejhorší situace v Číně, kde nasazení robotů ohrozí více než 50 milionů pracovníků, kteří budou muset změnit pracovní pozici nebo místo výkonu práce. V Americe proces robotizace zasáhne 11,5 milionu zaměstnanců a v Brazílii 7.2 miliony lidí, jejichž práce bude postupně nahrazena roboty. Naopak Japonsko a Německo razantní změny nechystají, oceňují totiž lidskou práci spíše než robotickou.

Dokážeme odhadnout dopad robotizace na příští generace?

Razantní změny, nezbytná školení i úplné přehodnocení pracovních pozic – to je jen základní výčet záležitostí, které vzniknou v důsledku plánované robotizace. Podle společnosti IBM je proto nutné zvážit míru podpory robotiky a umělé inteligence a zabránit tak nepříjemným životním změnám mnoha lidí.
Pokrok robotiky je nepopiratelný, stejně jako nesmírná užitečnost inteligentních strojů v mnoha oborech. Přesto by bylo dobré mít na paměti, že práce lidí je vždy důležitá. Každý pracovník s sebou totiž přináší vlastní dovednosti, lidskost a emoce: vlastnosti, které lze jen stěží nahradit strojem.

Už nemáte práci, nahradil vás robot. Kolika lidem změní robotizace život?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!