Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Automatické zavlažování / foto: shutterstock

3 hlavní důvody, proč investovat do automatického zavlažování zahrady

V případě, že máte alespoň trochu větší zahradu, o kterou se hodláte poctivě starat, aby se na ní zazelenal zdravý trávník a vyrostly v ní okrasné květiny, bylinky, ovocné keře a stromky, je žádoucí zvolit zavlažování za pomoci moderních automatických systémů.

1. Úspora času

Inteligentní závlahové systémy šetří váš čas. Jen si spočítejte, kolik desítek hodin jste doposud každý rok strávili manuálním zalévání záhonů a kropením trávníku. Poté, co si na pozemku necháte zprovoznit automatické zavlažování, budete tento čas moci využít ke zcela jiným činnostem.

Práce na zahradě

2. Snížení spotřeby vody

Pakliže se zvolí vhodná kapková závlaha záhonků, případně automatické zavlažování trávníku s využitím rozprašovačů, dochází ke značnému snížení spotřeby užitkové a pitné vody. S jejím přísunem přitom bývá v posledních letech v mnoha oblastech problém, a to hlavně v letních měsících, kdy panují vedra bez vydatnějších dešťových srážek. Inteligentní kapkovací závlaha či zmíněné rozprašovače, jež jsou napojeny na systém trubek, dokážou vodu přinést cíleněji tak, aby se zbytečně neodpařovala a půda nezůstávala vysušená.

Automatické zavlažování

3. Vyšší efektivita

Moderní systémy lze aplikovat také při zavlažování skleníku. V něm možná pěstujete rostliny, ovoce a zeleninu po celý rok. Efektivní kapkový systém zde zajistí dostatečnou vláhu v jakémkoliv období, takže úrodu budete moci sklízet zdravou a vydatnou vícekrát za rok.

Inteligentní automatické závlahové systémy umějí počítat s předpovědí počasí a reagovat na aktuální klimatické podmínky. Ovládání je rovněž snadnou záležitostí, dá se provádět i na dálku, a to třeba přes aplikaci v mobilním telefonu. Lehce tak půdě na vaší zahradě dopřejete ideální množství vody v době, kdy budete například na dovolené, potažmo na pracovní cestě apod.

K tomuto článku není otevřena diskuze