Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stavba domu / foto: shutterstock

Jak najít spolehlivou stavební a zednickou firmu?

Mít vlastní bydlení je přáním mnoha lidí. A i přes stále rostoucí ceny nemusí být tak nedosažitelné. Zvlášť pokud už máte i vlastní projekt, máte ke splnění svého snu už opravdu blízko. A nejpozději v tuto chvíli je dobré najít opravdu dobrou firmu, která vám váš dům postaví. Jak najít spolehlivou stavební a zednickou firmu?

Začněte hledat včas

I když se může zdát, že je na trhu hodně firem, které mají ten správný potenciál postavit váš dům, nemusí to být tak jednoduché. Opravdu spolehlivých a dá se říct i slušných firem zase tolik není. A když jsou, tak mají často nasmlouvané jiné práce na měsíce i roky dopředu. Proto není od věci začít hledat vhodnou firmu dávno před tím, než vůbec budete mít všechna povolení ke stavbě.

Podle čeho hledat?

Faktorů, které byste měli při hledání kvalitní stavební firmy zohlednit je opravdu hodně. A měli byste si všímat i drobných detailů. Pokud například oslovíte nějakou firmu, která je schopná nastoupit třeba už příští týden, zpozorněte. Nemusí na tom být sice nic divného, ale zároveň to může být ukazatel něčeho zvláštního. Například, že má málo zakázek, protože je na trhu nová, tedy bez zkušeností, nebo že kvůli vám odmítla méně výhodnou nabídku. A když toto firma jednou udělá, pak se i vy můžete obávat, že v průběhu prací na vašem domě získá jinou lepší nabídku a přestane pak pracovat i u vás. Jaké by měla být kritéria výběru?

Cena

Pro většinu lidí je zásadní cena. Tedy která firma postaví dům za méně peněz, ta je automaticky nejlepší. Zdaleka to tak není. Řada firem ceny stavebních prací uměle podhodnocuje, aby se dostala do hledáčku zájemců, ale v průběhu prací pak různými vícepracemi nebo prodlužováním termínu dostavby cenu nepřiměřeně navýší. Faktor ceny tedy raději kombinujte s dalším faktory.

Doporučení a recenze

Nejlepší je oslovit klienty firmy, kteří už mají projekt za sebou a zeptat se jich, jaké mají vlastní zkušenosti s firmou. Takové informace jsou k nezaplacení. Od spokojených nebo nespokojených zákazníků se můžete dozvědět i o tom, zda firma plnila nasmlouvané požadavky, cenu, jestli dodržovala termíny a jak se stavěla k případným opravám nebo třeba reklamacím, které mohou běžně nastat.

Zodpovědnost firmy

Pokud bude celou stavbu řešit jedna firma, pak musí za vše ručit. A to, i když na nějaké části využije služeb subdodavatelů. Jednoduše pak záruky zahrnují vše od výkopových prací, základů, stavby zdiva, montáže dřevostavby, vylití podlah, provedení obkladů, řešení pro vnitřní vybavení i třeba krbová kamna, elektrické rozvody, sanitární prvky atd. až po střechu, hromosvod a revize.

Smluvní zastřešení

Spolehlivá a kvalitní stavební a zednická firma rozhodně nebude mít problém dát všechny domluvené požadavky do smlouvy tak, aby byla zajištěna plynulost stavby (nenatahování termínů) i vyřešené případné sankce za neplnění a podobně. Neopomeňte si také zajistit stavební dozor, který pohlídá případné chyby, zajistí jejich nápravu nebo přiměřenou slevu z díla.

Platba

Férová firma si samozřejmě může říct o zálohu, ale rozhodně by taková záloha měla být přiměřená prováděným pracím. Za každou dílčí část tak poskytněte zálohu jen třeba vy výši 10 %. Není od věci zajistit si taky po dobu záruk na stavbě tzv. zádržné. Tedy určitou částku z ceny díla, která bude uschována u notáře nebo právníka a stavební firmě uvolněna až po odstranění všech nedostatků a po kolaudaci.

Poptejte více firem

Není chybou poptat více firem, abyste mohli porovnat jejich nabídky. K vypracování ale budou potřebovat projekt – měli byste být schopni dodat projekt stavby i prováděcí projekt, díky kterému vám firma může nacenit co nejpřesněji konečnou cenu stavby a všechny s tím spojené položky.

Pokud stále váháte, kterou firmu vybrat, klidně zohledněte i dobu, kdy už figuruje na trhu. Dlouholetá tradice je totiž také určitou zárukou kvality a spolehlivosti.

Jak najít spolehlivou stavební a zednickou firmu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!