Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejlevnější notebook. Za 200 korun

Za tuhle cenu byste nekoupili ani dva lístky do kina, pořádně byste se nenapili v hospodě a už vůbec se nenajedli v restauraci.

Co kdyby vám někdo řekl, že za stejné dvě stovky pořídíte hned celý notebook? Asi byste se mu vysmáli.

Jak je to možné?
Ale přesně za takovou částku, respektive zhruba deset amerických dolarů, se bude prodávat nový indický notebook, který doma i ve světě představila indická vláda v rámci jednoho ze vzdělávacích programů.

Dá rozum, že nepůjde o žádné dělo, jako spíše o co nejúsporněji složený přístroj, jehož hlavním cílem je, aby fungoval a zvládal základní funkce. To znamená především surfování po internetu, což bude dostupné přes integrovanou Wi-Fi kartu, a psaní dokumentů, které budou mít dost prostoru na 2 GB flash paměti.

Laptop nese název Sakshat a mezi odborníky budí zaslouženou pozornost, ale i pochybnosti. Většina z nich je přesvědčena o tom, že za takovou cenu není možné obstojně fungující počítač sestrojit. Domnívají se, že realistická částka je desetkrát vyšší.

Kdyby se Sakshat skutečně začal prodávat za deklarovanou cenu, byl by o zhruba tři tisíce levnější než dosud nejlevnější netbooky.

Kalkulačka nebo počítač?
Jiní experti zase mají za to, že Sakshat bude jen o trochu lepší kalkulačkou. Je však pravdou, že indická vláda nalila do výzkumu značné prostředky a zdejší inženýři patří k velmi schopným. Prý testují nové způsoby využívání technologií, jež by mohly být mnohem levnější, než je v současnosti zvykem.

Pravděpodobně bude ale třeba výrobu těchto levných notebooků dotovat, přestože by měla být masová. Jde ale rozhodně o příjemný stimul vzdělávacímu systému.

V Indii jsou na levné věci vůbec experty. Minulý rok z výrobních linek automobilky Tata vyjelo nejlevnější auto na světě – za cenu zhruba 40 000 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 266