Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google / foto: Google

Google sleduje lidi mobilem

Google spustil sledovací službu, která může mít skutečně rozličná využití. Rodičům umožní sledovat děti na jejich toulkách ulicemi.

Nedůvěřivým manželkám dá zase jistotu, že jejich muži jsou skutečně na pivku, jak tvrdili, a ne u jejich nejlepší přítelkyně na dostaveníčku.

Stačí mobil
Stačí k tomu mít některý ze schopnějších mobilních telefonů či nějaké to BlackBerry. Jakmile je služba aktivovaná, můžete vidět prakticky kohokoliv, od koho dostanete svolení, na přehledné mapce. Je přitom znázorněna jeho aktuální pozice.

Samozřejmě, je to zajímavá služba a tak nějak se od Google a v době sociálních sítí, kdy každý ví všechno o druhém, dala čekat. Přesto jsou oprávněné stesky mediálních expertů nad prohlubováním kultury „Velkého bratra“, kterou internetový koncern navíc nemusí nikomu vnucovat, protože po ní všichni sáhnou sami.

Jedná se o bezplatný software, který je součástí aktuálního updatu Google Maps, tedy programu, jenž vám na mobilu umožní orientaci v plánu měst.

Je třeba svolení
Podle Google tohle jeho mapám dodává sociální rozměr a činí to z nich mnohem větší zábavu. Společnost trvá na tom, že obavy z narušení soukromí jsou bezpředmětné.

Je na každém člověku, zda se rozhodne v podobě ikonky na mapách vyskytovat a rozhodne i to, kdo ho smí sledovat. Google chce ještě zlepšit komunikaci mezi lidmi. Když tak dva kamarádi uvidí, že jsou od sebe vzdáleni dvě ulice, mohou se domluvit, že skočí na kafe.

Telefony vybavené GPS signálem jsou na tom lépe. Jejich majitelé mohou být do mapy zaneseni s přesností hlavičky špendlíku. Ostatní se budou muset smířit s s hrubou a ne tak přesnou polohou, která se může lišit o desítky až stovky metrů od té skutečné.

Věčný problém
Google slibuje, že nebude skladovat informace o rutinních cestách lidí, jež by mohly být potenciálně zneužitelné. Sledovací systém však přichází v době, kdy se i na půdě Evropské komise hlasitě diskutuje o vhodnosti sociálních sítí a jejich dopadu na životy mladých, kteří zde zanechávají obrovské množství informací o sobě.

Jednou z nejtvrdších výtek na adresu sítí jako Facebook přitom je, že lidé sem píší, co právě dělají a kam jdou. Nový update Google Maps přitom zjištění těchto informací ještě ulehčuje.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 87