Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dokážeme nabíjet mobil energií ze vzduchu?

Vynález zařízení, které je schopné hromadit energii z atmosféry, by mohlo takovou vizi přiblížit skutečnosti.

Vědci věří, že objevili zařízení, které bude jednou schopné napájet mobilní telefon a další elektronické přístroje pomocí energie získávané ze vzduchu. Zjistili, že hromadění energie z okolního vzduchu v atmosféře může potencionálně napájet bezdrátové senzory, mikroprocesory nebo třeba komunikační čipy. Takové miniaturní energetické sběrače by mohly být umístěny třeba na botách, pracovat samostatně, či jako doplněk dalších zdrojů energie.

magazin.cz

Energie je všude kolem nás
Profesor Manos Tentzeris z georgijské školy elektrotechnického a počítačového inženýrství tvrdí, že „všude kolem nás existuje obrovské množství elektromagnetické energie, ale nikdo ji nedokáže uchopit.“ Podle něj by taková energie mohla být schopná bezdrátově vyslat nouzový signál a udržovat kritické funkce přístroje, pokud jeho baterie či solární napájení kompletně selže.

Doktor Tentzeris a jeho tým dokázal za pomoci inkoustové tiskárny aplikovat na tenkou vrstvu papíru nebo flexibilního polymeru kombinaci senzorů, antény a zařízení pro sběr energie z okolního prostředí. Ačkoli shromažďovanou energii nelze měřit v závratných hodnotách megawattů, nýbrž naopak v milliwattech či dokonce mikrowattech, sběrač je schopen pojmout dostatek šťávy pro napájení malých senzorů nebo rádiových identifikátorů RFID používaných například na štítcích pro elektronickou ochranu zboží v supermarketech.

magazin.cz

Sběr energie z atmosféry
Příkladem elektromagnetické energie rozptýlené v atmosféře může být pokus vědeckého týmu doktora Tentzerise, který dokázal z půl kilometru vzdáleného televizoru zachytit a nashromáždit energii dostatečnou pro napájení teplotního čidla. Tento úspěch dodává vědcům víru v to, že samonapájené, bezdrátové senzory tenké jako papír budou brzy široce rozšířené a dostupné za velmi nízkou cenu. Podle jejich předpovědí by sběrač energie v kombinaci s vhodným pokročilým kapacitátorem mohl být schopný poskytovat výkon až 50 milliwatt.

Tyto klíčové vlastnosti by novému zařízení mohly v budoucnu zajistit široké využití třeba pro bezdrátové senzory k detekování potencionálních nebezpečí, jako jsou různé výbušniny nebo skrytý jaderný materiál. Podobná čidla by dokonce mohla být schopna rozpoznat, kdy se prodávané jídlo začíná kazit a vyslat varovný signál.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2