Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Telefon brzy nabijete teplem vlastního těla

Velmi levná speciální tkanina dokáže přeměnit teplo v elektrickou energii, takže telefon nabije třeba během ranního joggingu.

Vědci z Wake Forst University v Severní Karolíně vytvořili speciální materiál, který dokáže čerpat tělesnou teplotu a přeměnit jí v elektrickou energii v množství dostatečném k nabití mobilního telefonu. Kůži podobný materiál utkaný z karbonových nanotrubic dokonce dokáže generovat elektřinu přímo z tepla přístroje, který je dobíjen.

 

Nabíjecí pouzdro

Zástupci univerzitního Centra nanotechnologií a molekulárních materiálů dokonce tvrdí, že cena jejich materiálu, který vystačí na výrobu pouzdra na mobilní telefon, nevyjde na víc než jeden dolar. Samotná myšlenka využití tepelné energie k výrobě elektřiny přitom není nová. Ovšem dosud byly používané technologie příliš nákladné, než aby je bylo možno aplikovat v běžném životě. Nový materiál by naopak mohl najít uplatnění v řadě oblastí lidské činnosti. Bylo by možné jím obalit trubky s teplou vodou, nalepit pod střechu, nebo třeba natáhnout pod zadek na sedačku v autě.

 

magazin.cz

 

Využití ztrátového tepla

„Mrháme obrovským množstvím energie ve formě ztrátového tepla,“ tvrdí student Corey Hewitt, který se na výzkumu podílel. „Například využitím ztrátového tepla z auta, bychom mohli snížit spotřebu a samostatně napájet rádio, klimatizaci či navigaci. Obecně je termoelektřina málo probádanou technologií k získávání energie a přitom nabízí tolik možností.“

 

Ačkoliv je prototyp tkaniny funkční, bude podle vyjádření vědeckého týmu nutné vykonat ještě mnoho práce, než se s materiálem setkáme v komerční podobě na trhu. Zatím se dopracovává efektivnější využití vrstev z nanotrubic a jejich ztenčování, což by mělo nabídnout vyšší elektrický výkon.

 

„Představuji si, že jednou si budu moci obléknout bundu s podšívkou z termoelektrického materiálu, která bude zadržovat teplo a vytvářet z něj elektrickou energii, zatímco vnějšek bundy zůstane studený,“ sní Hewitt.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1