Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Kouzelná pilulka zabrání opilosti

Vědci vyvinuli účinnou látku, která dokáže udržet mozek při smyslech i po požití většího množství alkoholu.

Kouzelná pilulka, která dokáže zabránit opilosti i po požití několika rund tvrdého alkoholu, může být pro někoho vysvobozením, pro jiného noční můrou. Pokud pijete s mírou, alkoholového opojení se asi nebudete chtít zřeknout. Nicméně v léčbě alkoholismu může být tato látka velkým přínosem.

 

magazin.cz

 

Test na virtuálních řidičích

Lékaři testují novou látku nazvanou iomazenil s pomocí speciálního řidičského simulátoru, jaký známe z autoškol. Vědci se na vybraném vzorku lidí snaží dokázat, že iomazenil zabrání některým efektům ovlivňujícím lidský mozek po požití alkoholu. Řidiči si tedy před požitím alkoholu vzali kouzelnou tabletku a pak se vydali na trať, kde měli ukázat, zda se budou za volantem chovat bezpečně jako za střízliva.

 

magazin.cz

 

Výsledky ukázaly, že řidiči s iomazelinem v krvi dokázali brzdit mnohem rychleji a neměli problémy udržet se na trati i na úzkých cestičkách. Nicméně vědci z americké Yale University se nesnaží vynalézt pouze prášek, který by jednoduše umožnil lidem vypít víc alkoholu. Doufají naopak, že pokud pilulka díky vlivu na mozkové buňky odstraní příjemné pocity v opilosti, dokáže to odradit alkoholiky v dalším pití.

 

Léčivý prostředek

„Medikament, který dokáže zablokovat alkohol v centrální nervové soustavě, by mohl sloužit jako unikátní léčivý prostředek v léčbě alkoholové závislosti,“ tvrdí psychiatr Deepak D’Souza z vědeckého týmu. „Alkohol se běžně užívá ve velkém, avšak v podstatě neexistuje nápravný prostředek při silné intoxikaci. Náš projekt zkoumá efektivnost iomazenilu při alkoholové intoxikaci na automobilových řidičích.“

 

magazin.cz

 

I když by byla magická pilulka používána především jako léčebný prostředek, jistě by si našla cestičku k širší veřejnosti. Na jednu stranu by bylo fajn, pokud by nás dokázala zbavit nepříjemných ožralů, na druhou stranu by asi utrpěla játra některých jedinců a výrobci alkoholu by nejspíš zaplesali nad zvýšenou konzumací svých nápojů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1