Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vesmírná technologie v letecké dopravě

Nový typ raketového letounu využívá prostor vysoko ve stratosféře a vzdálenost z Londýna do Sydney přefrčí za méně než pět hodin.

Britští vědci nedávno ukázali nový typ leteckého motoru, který by se podle všeho měl stát největším milníkem v letecké dopravě od vynálezu tryskového motoru. S jeho pomocí by speciální raketový letoun dokázal pokořit vzdálenost mezi Londýnem a Sydney za necelých pět hodin. O motor projevila zájem i Evropská vesmírná agentura, která jej hodlá v budoucnu využít pro dopravu lidí a nákladu na oběžnou dráhu.

magazin.cz

 

Unikátní chlazení

Zásadní předností revolučního reaktivního motoru Sabre je unikátní způsob chlazení, který dokáže srazit teplotu vzduchu na vstupu do motoru z tisíce stupňů celsia na mínus sto padesát stupňů za setinu sekundy, to je rychleji, než mrknutí oka. A to bez tvorby nadbytečných ledových krystalů. Motoru to umožňuje pracovat bezpečně při mnohem vyšším výkonu, než jaký je v současnosti možný u běžných typů tryskových motorů, bez rizika přehřátí a zničení pevných částí.

magazin.cz

 

Letecká doprava

Využití nového motoru se chystá nejen ve vesmírném programu ESA, ale rovněž pro rychlou civilní přepravu na dlouhé vzdálenosti. K tomuto účelu je vyvíjen raketový letoun Lapcat, který na své palubě pojme až tři stovky pasažérů, kteří budou mít stejné pohodlí, jako v klasickém letadle, ovšem kabina bude kvůli aerodynamice a tlakovému namáhání úplně bez oken. Lapcat se bude pohybovat v letové hladině kolem dvaceti osmi kilometrů, což je skoro třikrát výš než u současných letů, a dosáhne rychlosti pětinásobně vyšší, než je rychlost zvuku.

Pro srovnání nejrychlejší letadlo Concorde se rychlostí přibližovalo dvojnásobku rychlosti zvuku. A zatímco byl provoz Concordu díky neúměrně vysokým nákladům na cestu a nehorázně drahým letenkám ukončen, Lapcat má ambice zcela nahradit současný letecký dopravní systém, neboť náklady na provoz by neměly navýšit cenu letenek víc, než jak se pohybuje v současnosti v první třídě nebo v business class.

magazin.cz

 

Doprava do vesmíru

Vesmírný program ESA pak plánuje využití Sabre motoru pro víceúčelový kosmický letoun Skylon. Jeho design by měl umožnit ještě vyšší rychlosti, než u civilního letounu, a proto bude využíván pro levnou přepravu osob a nákladu na oběžnou dráhu. Skylon po startu stoupá atmosférou rychlostí až 5,5 Machu a po jejím opuštění zrychlí dokonce na 25 Machů, přičemž vmanévruje na příslušnou orbitu. Výhodou Skylonu je hladký start i přistání, tudíž je možné jej používat opakovaně bez dlouhých prodlev.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1