Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Záchod s moderní technologií

Konečně se na trh dostane technologicky vybroušený záchod, jehož funkce můžete ovládat smartphonem.

Lidé v dnešní době si berou mobilní telefony i na záchod a i ta nejstarší lidská potřeba se pomalu neobejde bez asistence elektroniky. Pochopitelně největší hračičkou v tomto směru jsou Japonci a není proto divu, že právě odtud pochází nápad a realizace prvního kompletně elektronického záchodu na světě, jehož veškeré funkce lze ovládat pomocí chytrého mobilního telefonu.

magazin.cz

 

Záchodová historie

Ačkoliv některé prameny ukazují na to, že splachovací záchody se objevovaly už ve starověku a byly pozapomenuty s pádem římské říše, moderní historie splachovacího záchodu začíná ve Viktoriánské Anglii, kde jej v roce 1596 vyrobil Sir John Harington pro královnu Alžbětu I. Vynález se postupně rozšířil do Francie, v osmnáctém století jej Alexander Cummings doplnil o vodní uzávěr, používaný dodnes, a na konci devatenáctého století vznikla i kanalizační firma, která začala toalety sériově vyrábět.

V Japonsku jdou ovšem na rozvoj záchodů svou vlastní cestou a všude implementují moderní technologie. Začalo to vyhřívaným prkýnkem, následovalo přehrávání hudby pro příjemnější posezení až po automatické umývání a vysoušení. Nyní japonská firma Lixil představila nejmodernější model záchodu, který je kompletně ovládán pomocí aplikace ve smartphonu.

magazin.cz

 

Dálkové řízení

Aplikace dostupná pro Android a iPhone spolupracuje se třemi novými modely záchodům z nabídky Lixilu, které budou dostupné někdy na jaře příštího roku. Telefon se záchodem komunikují pomocí bluetooth a je možné ovládat veškeré funkce, jako je splachování, zvedání a pokládání prkénka omývání apod. Uživatel si dokonce může uložit vlastní nastavení a hudební playlist pro zpříjemnění někdy složitých záchodových manévrů.

Systém dokonce zaznamenává každé použití záchodu a spotřebu vody a energie, což vám pomůže při vyúčtování. Záchodová aplikace by měla vést taktéž zdravotní záznamy o návštěvě toalety. Teď už chybí jen robotická ruka s připraveným toaletním papírem.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!