Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brečící dítě / foto: shutterstock

Děti opravdu na fesťák nepatří!

Rodiče by se občas měli zamyslet nad tím, na jaké akce či představení své děti berou. Jejich přítomnost totiž rozhodně není vhodná všude. Často se pak cítí nepříjemně jak děti, tak ostatní lidé kolem.

V létě se chceme hlavně bavit

S nastupujícím letním počasím se objevuje mnoho venkovních akcí spojených se zábavou a hudbou. Různé druhy festivalů, venkovní party, benátské noci a další podobné akce, které si v poslední době získávají stále více fanoušků. Pokud jste pravidelnými účastníky takových akcí, možná jste zaznamenali v posledních letech nárůst rodin, které s sebou berou i své děti. Nejsou tím myšleni dorostenci, ale právě malé děti často ještě v kočárcích, případně zavázáni v šátcích na břiše svých matek.

Nezodpovědní rodiče nebo trend dnešní doby?

Po návštěvě jednoho takového festivalu jsem byla v šoku právě z těch nejmenších miminek a bylo mi jich upřímně líto. Hudba duněla tak hlasitě, že i dospělý cítil rezonování ve svém nitru, alkoholové a cigaretové výpary prolínaly horký letní vzduch. Jak na takové podmínky reagovali ti nejmenší? Samozřejmě dávali hlasitě najevo svoji nespokojenost a podrážděnost. Zčervenalí a celí zpocení protestovali a dožadovali se svého klidu a pohodlí, kterého se jim nedostávalo. A rodiče? Často s poloprázdným kelímkem od piva v jedné ruce a s cigaretou ve druhé ignorovali malého tvorečka.

Vlastní festivalová zkušenost

Zvláštní pocity ve mně vyvolal také asi pětiletý chlapeček, který měl - nejspíš schválně k tomuto účelu - vyrobené tričko s nápisem: "Kdybych se ztratil, volejte tátu" s připojeným telefonním kontaktem. Že by už rodiče předem počítali s tím, že posilněni alkoholem své dítko neuhlídají, a tak se pojistili proti případné ztrátě? Každopádně dítě se zatím drželo svého otce, který měl však problém udržet se na vlastních nohách.

Další extrém byla matka s uvázaným dítětem v šátku, která se postavila přímo před dunící reproduktor. Kdyby z prapodivného postroje nevykukovaly dvě malé nožky, nebylo by poznat, co dotyčná v klokaním vaku schovává. Podle velikosti nožek se dalo odhadnout, že se jednalo o opravdu čerstvě narozené miminko. K dobru by se mladé paní dalo přičíst snad pouze to, že holčička měla na hlavě obrovská růžová sluchátka. Tak snad ji alespoň trochu ochránila před všudypřítomným randálem.

V takových případech mě napadá, jestli by nebylo lepší na některých akcích povolit vstup až třeba od 18 let. Organizátorům by odpadla povinnost kontrolovat při nákupu alkoholických nápojů občanky a děti by tak byly uchráněni před ukvapeným rozhodnutím svých rodičů.

Anketa

Děti opravdu na fesťák nepatří!

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1