Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pracovní kolektiv / foto: shutterstock

Máte zaměstnance? Podívejte se na své povinnosti v oblasti BOZP

Každý zaměstnavatel musí plnit zákonem stanovené povinnosti vůči svým zaměstnancům z hlediska bezpečnosti práce. Nejedná se jenom o zaměstnance na hlavní pracovní poměr, ale i na zkrácené pracovní úvazky či brigádníky, kteří pracují na dohodu o provedení práce, nebo na dohodu u o pracovní činnosti.

Znáte své povinnosti v oblasti BOZP?

Mezi základní povinnosti patří prevence rizik, vyhotovování dokumentace BOZP, školení BOZP, evidence a ohlašovací povinnost pracovních úrazů, kontrolní činnost v oblasti BOZP, přijímání opatření pro zdolávání mimořádných událostí, jako jsou požáry, povodně či různé havárie, poskytování osobních ochranných pracovních prostředků a též ochranných nápojů i zajišťování mycích, čisticích a desinfekčních prostředků.

Bezpečnost práce

Jde o poměrně velký balíček opatření a povinností. Ty nemalou mírou zatěžují rozpočet zaměstnavatele a kladou vysoké požadavky na personální oddělení i management odpovídající za plnění povinností v oblasti BOZP a PO. Požární ochrana je totiž součástí.

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci se dá outsourcovat jako služba. Skvělým partnerem českých firem je společnost PREVENT. Ta poskytuje celou řadu služeb pro zaměstnavatele v oblasti BOZP a PO, nabízí firemní vzdělávání, přípravu potřebné dokumentace, ale též pracovně lékařské služby.

Online kurzy šetří firmám náklady i čas

Menší zaměstnavatelé se nemusí rozptylovat těmito povinnostmi a velcí mohou redukovat počet zaměstnanců v personálním oddělení. Veškeré zákonem stanovené kurzy lze totiž absolvovat online. Pro tyto účely vyvinula společnost PREVENT platformu INSTRUCTOR. Pomocí ní lze školit online zaměstnance i brigádníky v režimu 24/7, a to včetně 24hodinové lektorské podpory. Online kurzy jsou uznávané úřady ČR. V rámci kurzů získává zaměstnavatel potvrzení o absolvovaných kurzech zaměstnanci i potřebnou dokumentaci ke školení, jejíž vyhotovení patří mezi povinnosti v oblasti prevence rizik.

On-line školení

S firmou PREVENT však můžete jít dál. Druhá platforma EDUNIO je sofistikovaným systémem pro větší zaměstnavatele, která umožňuje kompletně spravovat firemní vzdělávání. A nejen to. Současně lze jejím prostřednictvím distribuovat k zaměstnancům různé potřebné dokumenty a řídit potvrzování toho, že se s nimi zaměstnanci obeznámili. Takto lze zajišťovat obeznamování zaměstnanců i s interními předpisy firmy. EDUNIO má zajímavou správu práv přístupu do systému, umí elektronické podepisování a hlídá též GDPR.

Obě platformy, INSTRUCTOR i EDUNIO, nabízí již hotové kurzy. Současně však lze kdykoliv po dohodě s firmou PREVENT tyto kurzy updatovat pro potřeby konkrétní firmy. Existuje též možnost využívat pouze platformu jako takovou a nahrávat do ní zcela vlastní kurzy.

K tomuto článku není otevřena diskuze