Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sportující vozíčkář / foto: CHEN WS / Shutterstock.com

Jak vnímají pohyb a sport lidé se zdravotním postižením nebo znevýhodněním

Ať už má člověk jakýkoliv zdravotní handicap, pravidelným pohybem, cvičením a rehabilitacemi udržuje svou tělesnou schránku v kondici. Pohyb jako takový má navíc i pozitivní dopad na psychiku člověka.

Proč jsou pohybové aktivity u zdravotně znevýhodněných tak důležité

Tak, jak je pohyb důležitý pro člověka, co žádné zdravotní omezení nemá, tak je důležitý pro lidi patřící do druhé skupiny. A platí to pro ně mnohem víc a to hned z několika důvodů.

Pokud má člověk omezení hybnosti, dochází ke zkracování svalstva a právě díky pravidelnému pohybu se tomuto dá předcházet a zamezit tak progresi omezení. Dalším a velmi důležitým důvodem nutnosti udržovat pravidelné pohybové aktivity u osob se zdravotním znevýhodněním je psychická pohoda jedince a v neposlední řadě mezi důvody patří sociální začlenění.

Sportovec na vozíku
Sportovec na vozíku – Zdroj: Shutterstock.com

Při pohybových aktivitách se potýkají s bariérami

Začlenit do pohybových aktivit zdravotně znevýhodněné není vždy úplně jednoduché. Aspektů, které kladou překážky, je víc, než by se mohlo zdát. Můžeme jmenovat například bezplatnou dostupnost kompenzačních pomůcek. Určité limity nastavují i prostory. Ano, v dnešní době je již na mnoha místech počítáno s umožněním přístupu handicapovaným, nicméně zdaleka se to netýká právě třeba míst vhodných pro volnočasovou pohybovou aktivitu. Proškolených specialistů věnujících se rozpohybování zmiňované části populace je rovněž nedostatek.

Velkou bariéru potom tvoří společenské vnímání postižených jako takových. Mnoho lidí se hájí tím, že oni postižené nebo zdravotně znevýhodněné přeci tolerují. A to je kámen úrazu. Není třeba tolerovat, ale přijmout je jako lidi sobě rovné, jen s tím, že zkrátka potřebují pomoci víc jak ostatní.

 

Zdroj:

https://publi.cz/books/156/07.html

 

 

 

 

 

 

 

Jak vnímají pohyb a sport lidé se zdravotním postižením nebo znevýhodněním

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!