Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční kočka / foto: shutterstock

Podivné vánoční zvyky: kde se jezdí do kostela na bruslích a koho sní vánoční kočka?

Vánoce se slaví v každé zemi trochu jinak. Nad některými vánočními zvyky však zůstává rozum stát. Například věděli jste, že na Islandu musí každý člověk dostat něco na sebe? Ideálně od vánočního skřítka. Jinak ho sežere vánoční kočka.

Do kostela na bruslích

Tím však seznam podivných zvyků ani zdaleka nekončí. Pravděpodobně bychom se divili, i když bychom přijeli do Venezuely. V hlavním městě se totiž chodí časně ráno do kostela (to není asi překvapivé), ovšem chrám boží se navštěvuje prakticky denně od 16. prosince až do Štědrého dne. Možná to stále není nijak překvapující nebo bláznivé, musíme však dodat, že se do kostela jezdí na bruslích.

Rodinka na bruslích
Rodinka na bruslích – Zdroj: Shutterstock.com

Aby byla cesta do stánku božího skutečně bezpečná, dokonce se uzavírají i některé cesty, kudy neprojede nikdo jiný než dav věřících na bruslích.

Stolování na zemi

Zatímco v Argentině se štědrovečerní tabule prostírá na zahradě, v Bulharsku je to trochu prostší. Zejména tradičně založené rodiny uctívají zvyky, které se u nich dědí po generace a nebojí se tedy stolovat na zemi pouze na ubrusu položeném na zemi a podloženém slámou. Navrací se tak ke vzpomínce na chlév, ve kterém se narodil Ježíšek.

Páv místo kapra

I když to letos vypadá, že dopřát si kapra bude vlivem rostoucí inflace v mnoha rodinách luxus, ale vzpomeňte si na Argentinu. Tady se vůbec netroškaří, ať už je ekonomická situace jaká je. Místo ryby se zde totiž jí pečínka z páva. Nemusíte se obávat, že by paví peří přišlo vniveč, ozdobí se jím vánoční tabule. Možná trochu morbidní, ale je to zvyk.

Páv k večeři
Páv k večeři – Zdroj: Shutterstock.com

Navíc je štědrovečerní večeře servírovaná v zahradách, což také není zrovna typické.

Pavouci před Vánoci neprchají

Tedy alespoň ne na Ukrajině. Zde jsou nejčastější dekorací právě pavouci. Nemusí být nutně živí, stačí umělí. Měli by však mít svou pavučinu. V této zemi se traduje, že pokud najdete na vánoční ráno pavučinu, budete mít v nadcházejícím roce štěstí.

 

Zdroj:

https://www.radynacestu.cz/magazin/15-nejpodivnejsich-vanocnich-zvyku-ve-svete/

Podivné vánoční zvyky: kde se jezdí do kostela na bruslích a koho sní vánoční kočka?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!