Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoce v New Yorku / foto: shutterstock

5 vánočních zajímavostí, které vám změní pohled na kouzelné svátky

Vánoce jsou doslova za rohem, a zatímco někdo se nemůže dočkat, jiný se považuje za takzvaného Grinche a kouzelné svátky doslova bojkotuje. Ať už se řadíte mezi tu či onu skupinu, poznejte několik vánočních zajímavostí.

Vánoční stromky z husího peří

Co byste řekli na to, kdybychom vám prozradili, že za první umělé vánoční stromky mnoho hus položilo život? Možná byste nám nevěřili. Ale je to tak. První umělé stromečky byly vyrobeny z husího peří. Byly původem ze sousedního Německa a tato verze typické sváteční výzdoby nebyla ničím výjimečným zhruba před sto lety.

Stromek z peří
Stromek z peří – Zdroj: Shutterstock.com

Klasický vánoční stromeček, který si rozkládáme doma dnes, přišel až o řadu let později.

Kočka nebo pes, aneb když není kapr

I když to může znít trochu morbidně a pro Čechy je to něco nepředstavitelného, ve Švýcarsku, podle nedávných průzkumů, až tři procenta obyvatel jí místo (pro nás tradičního) kapra spíše kočku nebo psa. Je to tedy hlavě na venkovech.

Večer, kdy se všichni najedí, až ztloustnou

Není tajemstvím, že Vánoce považujeme za svátky dobrého jídla a pití. Člověk má tendenci pořád něco „zobat”, zejména když je neustále něco na stole. Jen málokdo však ví, že na světě se Vánocům skutečně říká „svátky obžerství”.

Vyplývá to například z německého „dickbauchabend”, což by se dalo přeložit jako „večer tlustého/plného břicha”. Nebo o tom svědčí i překlad nizozemského „dikkervreetsavond”, který zní „večer, kdy se všichni najedí tolik, až ztloustnou”. A chuť k jídlu jenom podporuje německé přísloví, které říká, že kdo na Vánoce mnoho jí, tomu se povede nadcházející rok velmi dobře.

Vánoční tabule
Vánoční tabule – Zdroj: Shutterstock.com

Miliony za vánoční stromeček

Dejte si ruku na srdce a prozraďte nám, kolik byste utratili za vánoční stromeček? Tisíc korun, dva? Majitelé hotelu v Abú Dhabí za něj utratili dokonce 11,5 milionu dolarů, což z něj udělalo nejdražší vánoční strom na světě. Náklady samozřejmě byly i po stránce výzdoby, vždyť jen těch bylo kolem 180.

Z náměstí do zoologické zahrady

Pražské vánoční trhy patří k nejkrásnějším a také nejnavštěvovanějším. Pokud jste si v minulosti pokládali otázku, kam vlastně dominantní strom po skončení vánočních slavností mizí, dáme vám odpověď. Putuje do pražské zoo, kde skončí v bříškách zdejších zvířat.

 

Zdroj:

https://stips.cz/9-vanocnich-faktu-ktere-jste-nejspis-nevedeli/

5 vánočních zajímavostí, které vám změní pohled na kouzelné svátky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!