Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smutná kamarádka / foto: shutterstock

Proč nám pláč přináší úlevu?

Každý z nás někdy pláče, ať už je důvodem smutek nebo radost. Tekoucí slzy s sebou berou vnitřní napětí a přináší lidem úlevu. Má to tak ale opravdu každý z nás, nebo to různí lidé vnímají různými způsoby?

Pláč vyplavuje škodliviny z těla pryč

Podle mínění odborníků nemusí pláč vždy přinášet pocit úlevy. Po pláči se cítí mnohem lépe zhruba 80 % lidí, zbylých 20 % populace bohužel k tomuto úlevnému procesu nedospěje. Každopádně však při pláči odchází z těla pryč nahromaděné chemikálie a škodlivé látky. Můžeme zmínit například mangan, který může ve větší míře nepříznivě ovlivňovat naši nervovou soustavu, přestože jinak je prospěšný k regulaci obranyschopnosti organismu a podporuje správný vývoj našich kostí. A proč se tedy po pláči cítíme lépe? Slzy totiž vyplavují také kortizol, adrenalin a další stresové hormony, které se v nás nahromadily v náročných životních situacích.

Ulevující pláč
Ulevující pláč – Zdroj: Shutterstock.com

Lidé, kterým pláč nepomáhá

Jak již bylo řečeno, zhruba 20 % populace pláč neulehčí jejich trápení. Pláč totiž závisí na následných pocitech a z velké části na sociální odpovědi, kterou pláč vyvolá. To znamená, že je zásadní, kde člověk pláče, zda v soukromí či na veřejnosti, a podstatná je i jeho délka. Zpravidla osoby skrývající pláč nebo plakající v soukromí nedojdou takové úlevy, jak lidé plačící před jednou osobou, která jim na danou situaci mohla přinést nový pohled a podpořit je. Například lidé trpící depresemi jsou typickým příkladem těch, jimž pláč zřejmě neuleví. Mohou brečet často a dlouho, ale kýžená úleva bohužel nepřijde.

Smutek a slzy
Smutek a slzy – Zdroj: Shutterstock.com

Oko produkuje tři druhy pláče

Emocionální pláč je právě ten, o kterém se zmiňujeme v předešlých odstavcích. Dále rozlišujeme bazální a reflexní slzy. Bazální slzy jsou připraveny v slzných žlázách neustále a mají za úkol chránit a zvlhčovat náš zrak. Naopak slzy reflexní se objevují v okamžiku, kdy je oko podrážděno vnějšími vlivy, to znamená při silném větru nebo když vám do oka něco spadne, ale také při zívání nebo smíchu.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 23/2019

Proč nám pláč přináší úlevu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!