Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Předsevzetí / foto: shutterstock

Dávat, či nedávat si předsevzetí do nového roku?

S příchodem nového roku mnozí rekapitulují ten předešlý a snaží se stanovit si ambiciózní cíle.

Předsevzetí jako „konečně zhubnu“, „najdu si muže/ženu“, „vydělám 2 × tolik peněz“ a další mají ale většinou za následek pouze podzimní a předvánoční depku, když si za uplynulý čas uvědomíme, co jsme všechno nestihli splnit.

Chcete zhubnout?
Chcete zhubnout? – Zdroj: Shutterstock.com

Základem je silná vůle

Pokud jste člověk se slabou vůlí a nepodařilo se vám žádného ze stanovených cílů docílit „jen tak“, pravděpodobně se nic nestane, ani když svůj sen přetavíte do novoročního předsevzetí. Nejde o žádnou kouzelnou formulku, která by vám zajistila zhubnutí či novou práci. Zjednodušeně, většina věcí a cílů vyžaduje píli a snahu z vaší strany, takže pokud jste zázrakem přes silvestrovskou noc nezměnili celkový přístup k životu, pravděpodobně si budete stejná předsevzetí zapisovat opět za rok.

Ujasněte si dosažené cíle

Naopak, jste-li člověkem, který velmi rychle dosahuje stanovených milníků, nebudete potřebovat vymýšlet předsevzetí. Pravděpodobně se vám daří cílů dosahovat postupně dle důležitosti, a tak si nad koncem roku budete lámat hlavu s tím, co si stanovit jako novoroční „to-do list“. Mít sepsaná předsevzetí není povinnost, takže si na místo toho prostě můžete sepsat seznam věcí, kterých se vám podařilo dosáhnout v loňském roce. Alespoň můžete pozitivní emoci ze splněného seznamu prožívat rovnou.

Soupis dosažených cílů
Soupis dosažených cílů – Zdroj: Shutterstock.com

Stačí malé krůčky

Krom výše zmíněných existují samozřejmě skupiny lidí, kterým se daří stanovená předsevzetí, byť třeba z části, splňovat a samotné sepsání těchto úkolů, cílů a snů jim pomáhá k potřebné motivaci. Pokud patříte mezi takové lidi, klidně si předsevzetí sepište a užívejte si postupné odškrtávání splněných polí. Při sepisování seznamu přání stále myslete na to, abyste si nestanovovali nesplnitelné a své schopnosti nepřeceňovali ani nepodceňovali. Je-li vaším cílem například zhubnutí 20 kg, zapište si třeba nižší číslo, které můžete neustále překonávat nebo svůj cíl nekonkretizujte. I kdybyste během roku zhubli jen jediný kilogram, své předsevzetí budete mít splněné.

Ať už se k tradici novoročních předsevzetí stavíte jakkoliv, hlavně si nový rok užijte a vychutnávejte plnými doušky.

 

Zdroj:

autorský článek

Dávat, či nedávat si předsevzetí do nového roku?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!