Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Albert Einstein / foto: Oleg Golovnev / Shutterstock.com

Věci, které vznikly v důsledku chyby vynálezců čistě náhodou

Velké množství vynálezů vzniklo vlastně pouhou náhodou, kdy se vědci snažili vyvinout nebo vyrobit něco zcela jiného, ale omylem vzniklo něco, díky čemuž se mnozí z nich dokonce velmi proslavili.

Vteřinové lepidlo

S druhou světovou válkou se pojí i vynález vteřinového lepidla. Bylo potřeba vytvořit průhledný materiál, který je zapotřebí u dělových zaměřovačů. Ovšem materiál vyrobený Harrym Cooverem (1917 – 2011) všechno, čeho se dotkne, přilepí, a to okamžitě. V tomto okamžiku je však k ničemu, a tak jej vynálezce odloží na později a vzpomene si na něj až v roce 1951, kdy potřebuje vyrobit něco, čím se spojí tepelně odolné materiály v letadlech. Tentokrát se sloučenina již osvědčí a vteřinové lepidlo je na světě.

Modelařina se bez kvalitního lepidla neobejde
Modelařina se bez kvalitního lepidla neobejde – Zdroj: Shutterstock.com

Nanuk aneb zmrzlá limonáda na tyčce

V současnosti velice oblíbená pochutina vznikla úplnou náhodou, kdy jedenáctiletý Frank Epperson (1894 – 1983) zapomene přes noc venku v kelímku limonádu i s dřevěnou tyčinkou, kterou si rozmíchával prášek ve vodě. Když se druhý den snaží z kelímku vypáčit dřevěnou tyčku, vyloupne se mu s ní i celý obsah kelímku. A tak jej začne lízat a chutná mu to. Na tuto příhodu si pak vzpomene o 11 let později a začne nanuky prodávat na kalifornských plážích.

Chutné ovocné nanuky
Chutné ovocné nanuky – Zdroj: Shutterstock.com

Antistresová plastelína

Pružnou hmotu, kterou můžete opakovaně mačkat v rukou, a vybíjet si tak svůj stres a zároveň se uklidňovat, jistě každý zná. Antistresová plastelína byla vyvinuta v roce 1943 při pokusu vyrobit alternativu ke gumě, která by následně sloužila k výrobě plynových masek nebo pneumatik, protože v té době začalo drhnout zásobování Ameriky z asijských továren. Kombinací silikonu a kyseliny borité vznikla unikátní pružnost, která je předností antistresové plastelíny a v současné době se z ní vyrábí nepřeberné množství hraček.

 

Zdroj:

Časopis Epocha 23/2019

Věci, které vznikly v důsledku chyby vynálezců čistě náhodou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!