Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlajka se srpem a kladivem / foto: shutterstock

Komunistická minulost prezidentských kandidátů dnes už zřejmě nevadí

Vadí či nevadí komunistická minulost? Pokud je to pro někoho vodítko u prezidentských voleb, které se u nás brzy budou konat, velmi se takovému voliči zúží výběr. Podívejme se na minulost všech 9 kandidátů, kteří se ucházejí o naše hlasy.

V podstatě můžeme rozdělit kandidáty do několika kategorií. Nejpočetnější jsou bývalí komunisté a jejich podporovatelé, pak jsou kandidáti příliš mladí na to, aby mohli být nebo nebýt členy KSČ (Komunistická strana Československa) a poslední kategorií jsou nekomunisté.

Bývalí komunisté

Petr Pavel je známý svou komunistickou minulostí. Byl předsedou Základní organizace KSČ, strana jej hodnotila jako loajálního, pečlivého a chápajícího ideu socialismu, marxismu a leninismu. Hned po revoluci pochopil, že naše země se dostala do sféry vlivu Spojených států a účastnil se studijních pobytů v USA a Velké Británii, kde nakonec i promoval v oboru mezinárodních vztahů. Politickou zkušenost zatím nemá, ale účast ve vysokých strukturách řízení NATO mu jistě v případě zvolení trochu pomůže.

O komunistické minulosti Andreje Babiše se nemusíme asi ani zmiňovat, členem KSČ se stal v roce 1980 a spolupracoval i s StB. Je mu 68 let a má bohatou politickou zkušenost. Založil stranu ANO 2011, byl ministrem financí a poté i ministerským předsedou.

Tomáš Zima je bývalý předseda České konference rektorů. Je tedy z univerzitního prostředí, které se vždy trochu liší od běžného života většiny lidí. Je uznávaným lékařem bez politické zkušenosti. Do komunistické strany vstoupil v roce 1983 a byl v ní až do roku 1990, později zdůvodňoval tento krok kladným úmyslem, údajně mu šlo o veřejné záležitosti lidu ČSSR.

Známka ze socialistického Československa - zdroj: tristan tan / shutterstock.com

Na půl cesty

Pavel Fischer sice nebyl nikdy členem KSČ, komunistickému režimu byl ale evidentně nakloněn. Jednak vstoupil do SSM (Socialistický svaz mládeže), údajně na nátlak svého otce. Jako dítě chodil do školy ve Švýcarsku, v mládí cestoval do Francie a sametová revoluce jej zastihla v Barceloně. To znamená, musel mít v pasu výjezdní doložku a pohovor na kádrovém oddělení strany, která jej musela označit jako spolehlivého. Byl tedy s režimem celkem v souladu. Politickou zkušenost má ze Senátu, ale i jako poradce Václava Havla.

Byli příliš mladí

Danuše Nerudová je nejmladší kandidátkou. V roce 1989, kdy proběhla změna režimu v naší republice, jí bylo 10 let. Nemohla tedy být komunistkou z důvodu nízkého věku. Marek Hilšer i Karel Diviš oslavili v březnu své 46. narozeniny, v okamžiku sametové revoluce jim tedy bylo 13 roků a rovněž jim pár let chybělo k možnosti stát se komunisty. Jak by to v realitě u nich vypadalo a zdali by do KSČ vstoupili, nevíme. Politické zkušenosti má ze jmenované trojce pouze Marek Hilšer.

A pak jsou tu dva nekomunisté

Jaroslav Bašta je prezidentský kandidát ze všech nejstarší a také je to jediný disident. Do KSČ nikdy nevstoupil, v letech 1970 až 1972 byl dokonce vězněn za podvracení socialistické republiky. Poté mu komunistický režim nedovolil více, než práci stavebního dělníka a na úplném jeho konci i technika. Z politiky zkušenosti má celkem bohaté a to jak z domácí, kdy byl ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana, tak i zahraniční, kdy dělal velvyslance v Rusku a na Ukrajině.

Josef Středula je sice mladší, ale narodil se v roce 1967, měl tedy čas stát se komunistou, což neudělal. Zkušenosti z politiky sice nemá, ale je dlouholetým předákem odborových svazů, což mu v orientaci na domácí scéně v případě zvolení trochu pomůže.

Komunistický vojenský soubor - zdroj: humphery / shutterstock.com

Co z toho tedy vyplývá? Pokud bude zvolen kandidát s komunistickou minulostí, znamená to, že se u nás zase o trochu více rehabilituje socialismus. Bude to mít samozřejmě své kladné stránky, na období socialismu budeme už moci vzpomínat s hrdostí a zařadit jej jako důležitou část našich dějin. Budeme si připomínat to, v čem jsme byli úspěšní a nikoliv jen záporné stránky tehdejšího života. Myslíte si, že se socialismus už rehabilitoval? Máte možná pravdu, jinak by Petr Pavel nemohl být zvolen do vysoké politické funkce v celém NATO. Ale on zvolen byl, organizaci NATO to zjevně nevadilo.

Vládní pětikoalice (TOP09, ODS, KDU-ČSL, STAN a Piráti) si s tímto také hlavu neláme. Podpořila 3 kandidáty (Pavel, Fischer a Nerudová), z nichž 2 mají komunistickou či socialistickou minulost. Pokud tedy hodíte hlas kandidátovi s takovou historií, neměl by vám minulý režim nijak vadit, jinak je to trochu proti logice.

Anebo to vidíte rozdílně a komunistický kandidát prostě nesmí projít? V tom případě máte dost omezené možnosti.

Zdroje:
(1)    seznamzpravy.cz – český zpravodajský portál
(2)    Kniha Hovory s Pavlem Fischerem
(3)    Idnes.cz – český zpravodajský portál
(4)    česká Wikipedie
(5)    Newsletter IVK

 

Anketa

Komunistická minulost prezidentských kandidátů dnes už zřejmě nevadí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!