Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pečení chleba / foto: shutterstock

7 tipů jak správně krájet a skladovat chléb, aby byl stále chutný a čerstvý

Chléb je nedílnou součástí téměř každé domácnosti. Většina z nás si den bez chleba nedokáže představit. Aby vydržel dlouho čerstvý a chutný, je potřeba jej dobře uložit, ale také ho správně krájet. 

Krájet chléb není hračka 

Možná vám to přijde jako banalita, ale je pravda, že řada z nás dělá chybu už při krájení této krmě, které připisovaly velký význam už naše babičky. Říkávaly, že kdo se nesrovná s chlebem, nesrovná se ani s člověkem. Jak to tedy je?

  • Krájet chléb bychom měli vždy, až když vychladne. Teplý chléb nedělá dobře našemu zažívání, ale také se špatně krájí. Kůrka, byť lákavě křupavá, se může trhat a střídka se vám bude lepit na nůž. 
  • Na krájení chleba si vezměte vždy ostrý nůž dostatečné délky s vyšší střenkou, která vás při krájení povede. Nůž by měl mít zoubky, tzv. pilku.
  • Chleba si položte na plochou stranu, nebo jej krájejte na boku. Nebude se mačkat, drobit ani trhat.
Křupavý chléb
Křupavý chléb – Zdroj: Shutterstock.com

Chléb je důležité správně uložit 

Aby vám chléb vydržel dlouho chutný a čerstvý, je třeba ho vždy dobře uložit. Bez sáčku vám ztvrdne, ale pokud jej uložíte do plastového pytlíku, může mít horší chuť nebo plesnivět.

  • Chléb uskladněte v místnosti s teplotou od 20 do 25 °C. Tak se zpomalí jeho tvrdnutí a zároveň nebude plesnivět.
  • Místnost, v níž je uložený, by měla být suchá.
  • Chléb vždy zabalte do čisté utěrky, která bude postupně vsakovat vodu z chleba, ale i dalšího pečiva, které takto uskladníte. 
  • Utěrku pravidelně měňte. Nejdéle ji vyměňte po třech dnech. Ve chvíli, kdy je chléb zabaleny v utěrce, může rychle vyschnout a ztvrdnout. Proto jej takto uložte do chlebníku. Je přitom jedno, zda bude plastový, kovový nebo dřevěný.

Pokud budete chléb takto ukládat a pravidelně měnit utěrku, může vám vydržet i déle než týden, aniž by ztvrdnul, zplesnivěl, nebo se to nějak odrazilo na jeho chuti. 

 

Zdroj:

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-skladovat-chleba-30000731.html

 

7 tipů jak správně krájet a skladovat chléb, aby byl stále chutný a čerstvý

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!