Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Autonehoda / foto: shutterstock

Jak funguje bodové hodnocení řidičů?

Každý řidič jistě ví, že za přestupky či dokonce trestné činy za volantem ho čekají trestné body. Mnoho z nich však nemá potuchy, jak bodový systém funguje, kde zjistí, kolik bodů má a zda může nějaké body případně umazat.

Jak funguje bodování řidičů

Bodování řidičů je jednoduchý, ale funkční systém, jak vytrestat řidiče, kteří nejezdí podle předpisů a páchají za volantem přestupky nebo trestné činy. Funguje poměrně jednoduše. Každý přestupek či trestný čin má určitý počet bodů, od 0 do 7. Podle toho, čeho se řidič dopustí, je mu přičten konkrétní počet bodů. Tyto body neshromažďují policisté. Ti pouze předají informace na obecní úřad s rozšířenou působností, který je připíše do evidenční karty řidiče. Body se postupně přičítají. Jakmile řidič dosáhne počtu 12 bodů, musí odevzdat řidičský průkaz.

Spokojený řidič
Spokojený řidič – Zdroj: Shutterstock.com

Kde zjistíme, kolik bodů máme

Dobrou radou pro řidiče je, čas od času počet bodů zkontrolovat. Body se totiž nejen přičítají, ale mohou se i odmazat. Zjistit počet bodů přitom můžeme třemi způsoby - přes portál Evidence občana, kdy se přihlásíme eObčankou nebo přes datovou schránku. Druhou možností je zajít na pobočku CZECHPOINT a nechat si evidenční list řidiče vytisknout. Třetí možností je o totéž požádat přímo na obecním úřadě, který váš list eviduje.

Dají se body umazat? 

Body se sice přičítají, ale můžete i nějaké odmazat a oddálit tak případné odevzdání řidičského průkazu. Pokud od posledního přestupku, za nějž se vám body přičetly, uplynulo 12 měsíců bez dalších přestupku či trestných činů, úřad vám odmaže až 4 body. 

Druhou možností je zasloužit se o odmazání bodů samostatně. Pokud absolvujete tzv. Školu smyku, můžete pak na úřadě požádat o odmazání až 3 bodů. Nesmíte však mít evidovaný trestný čin za 7 bodů, nebo mít na kontě již 10 bodů.

Bodový systém pro každého
Bodový systém pro každého – Zdroj: Shutterstock.com

Co když dosáhneme plného počtu? 

Pokud dosáhneme plného počtu 12 bodů, vyzve nás příslušný úřad, abychom odevzdali řidičský průkaz. Následně nesmíme 12 měsíců řídit. Pokud po této lhůtě absolvujeme závěrečné zkoušky v autoškole, můžeme požádat o vrácení řidičského průkazu. 

 

Zdroj:

https://www.12bodu.cz/

Jak funguje bodové hodnocení řidičů?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!