Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Inteligence / foto: shutterstock

Splňujete tyto 3 znaky? Možná jste nadprůměrně inteligentní

Máte pocit, že si s nikým nerozumíte a nikam nezapadáte? Možná to nebude vaše neschopnost, ale naopak vysoká inteligence. Je známo, že nadprůměrně inteligentní lidi spojuje několik společných znaků. Patříte mezi ně?

Nebaví vás běžné společenské konverzace

Nadprůměrně inteligentní lidi si nepřipadají komfortně při formálních společenských konverzacích, které běžně probíhají mezi lidmi. Jedná se například o povídání o tom, jaké je počasí nebo co kdo dělal o víkendu. Nadprůměrně inteligentní člověk totiž běžně přemýšlí o daleko hlubších věcech, má spoustu originálních nápadů, zajímá ho věda, umění a podobně. S lidmi si proto při obyčejných konverzačních tématech zkrátka nemůže notovat a v těchto případech raději mlčí. Na druhé proto často působí uzavřeně nebo dokonce tak, že nemá co říct. Paradoxně může u druhých vyvolávat dojem, že se vůbec o nic nezajímá. Pokud se nadprůměrně inteligentní člověk rozhodne přeci jen vyjádřit ve svých názorech nahlas, potom na to většinou nemá druhá strana co odpovědět a konverzace je velice rychle u konce.

Konverzace o běžných věcech není na pořadu dne
Konverzace o běžných věcech není na pořadu dne – Zdroj: Shutterstock.com

Vše daleko déle promýšlíte

Existují lidé, kteří se rozhodují velice rychle a snadno. Dokonce jsou při svém rozhodování tak rychlí, že jim většina věcí ani nedojde a na problémy narazí až během realizace svého nápadu. Nadprůměrně inteligentní člověk je ovšem charakteristický tím, že si se vším daleko déle láme hlavu. Jeho přemýšlení je velmi intenzivní, detailní a v širokých souvislostech. Má současně více nápadů, návrhů a vše si v hlavě neustále porovnává. Problémy, které jeho nápad skrývá, dokáže odhalit velice brzy, a vše si proto rád dopředu promyslí a naplánuje. U druhých potom kvůli tomu vyvolává dojem nerozhodnosti a neschopnosti podniknout spontánní akci.

Myšlení v hlubších souvislostech
Myšlení v hlubších souvislostech – Zdroj: Shutterstock.com

Máte problémy navazovat vztahy

Je známým faktem, že nadprůměrně inteligentní člověk má tendenci žít ve svém vlastním světě. Převážně se vždy jedná o introverty a kvůli tomu na druhé působí tak, že nemají dostatek sociálních dovedností. Vůbec pro ně není snadné navazovat kontakty s cizími lidmi, mluvit na ně na ulici, na úřadech a ptát se jich na něco. Na druhé také často působí odtažitě, odmítavě, bez zájmu, a někdy až dokonce namyšleně. S tím jde ruku v ruce také problém navazovat partnerské vztahy. Je pro ně těžké se zamilovat, protože mají zpravidla mnoho požadavků na partnera a nespokojí se jen s tělesnou přitažlivostí. Často si také s lidmi ve společnosti nerozumí například kvůli své zálibě v černém humoru, který může na ostatní působit jako nevhodný. Klíčové proto pro ně je obklopovat se lidmi podobných zájmů, potom s navazováním vztahů žádné velké problémy nemají a jsou naopak skvělými společníky.

 

Zdroje:
https://psychologie.cz/vlastnosti-nadanych-lidi/
https://www.studenta.cz/work/nadani-lide-jaci-jsou-a-patrite-mezi-ne/r~st:article:3263/
https://www.idnes.cz/xman/styl/cerny-humor-vysoka-inteligence.A170126_140406_xman-styl_fro

Splňujete tyto 3 znaky? Možná jste nadprůměrně inteligentní

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!