Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léčivý čaj / foto: shutterstock

Čaj o páté. Jak správně připravit bílý, zelený a černý čaj

Pití čaje je dlouholetou tradicí. Pokud ovšem nepřipravíte čaj správně, nevyužijete potenciál, který právě daný druh nabízí. Jak na správnou přípravu zeleného, černého či bílého čaje a jaké nabízí benefity?

Příprava zeleného čaje

Příprava je náročnější, než se může zdát. Podstata spočívá v následujících pravidlech. Zelený čaj nikdy nezalévejte vroucí vodou, která jej naprosto zničí. Zalévejte vodou o teplotě do 80 °C. Doba louhování byla měla být 2-3 minuty. Z kvalitního zeleného čaje je možné připravit 2 až 3 nálevy. A pokud si zakládáte na kvalitě, tak při přípravě zeleného čaje nepoužívejte kovové vybavení, které může zkazit výsledný dojem, stejně tak neslaďte ani klasickým cukrem.

Zelený čaj je vyhlášen pro své pozitivní účinky. Posiluje koncentraci, duševní výkonnost. Působí proti úzkosti, snižuje množství stresových symptomů. Obsahuje vysoký podíl prospěšných látek, vitamínů, minerálů. Podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu. Mírní žaludeční a střevní problémy.

Příprava zeleného čaje
Příprava zeleného čaje – Zdroj: Shutterstock.com

Bílý čaj coby perla mezi čaji

Obsahuje nejméně kofeinu. Je prospěšný lidskému organismu, a to díky přítomnosti účinných antioxidantů obsažených v tříslovinách. Je zároveň vůbec nejsnadnější na přípravu. Bílý čaj zalévejte vodou nepřesahující 90 °C. Tento druh čaje nehořkne při delším louhování. Nicméně ideální je doba okolo 5 minut. Bílý čaj můžete dochutit medem i klasickým cukrem. Dobrý bílý čaj by měl vždy vydržet 2 až 3 nálevy.

Čaj jako oblíbený nápoj
Čaj jako oblíbený nápoj – Zdroj: Shutterstock.com

Klasika v podobě černého čaje

Pro mnohé je nejběžnějším druhem čaje ke konzumaci. Zároveň je nejjednodušší a nejrychlejší na přípravu. Černý čaj můžete zalít vroucí vodou. Je rovněž významným oxidantem. I když jeho účinek na lidský organismus je o něco nižší než v případě výše dvou uvedených druhů. I tak se pití černého čaje doporučuje. Jeho konzumací můžete snížit hladinu cholesterolu nebo cukru v krvi. Je tak vhodný i pro diabetiky.

 

Zdroj:

https://www.cajova-zahrada.cz/blog/priprava-caje-jak-pripravit-zeleny--cerny-nebo-bily-caj/

https://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva-2/bily-caj-lahodny-napoj-se-zazracnymi-ucinky.aspx

Čaj o páté. Jak správně připravit bílý, zelený a černý čaj

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!