Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Komár / foto: shutterstock

Rostliny, díky kterým vás nechají komáři na pokoji – vsaďte na meduňku, mátu, levanduli a mnohé další

Neodbytné komáří bzučení je věc, která spolehlivě dokáže zkazit každou letní grilovačku nebo posezení s přáteli. Jak hmyz jednoduše vyhnat bez použití chemických přípravků?

Rostliny vonící po citronu

V boji proti komárům jsou účinné citronové silice, dokáží totiž zamaskovat oxid uhličitý produkovaný člověkem, a tak je šance, že vás hmyz nechá bez povšimnutí. Nejběžnější „citrusovou“ rostlinou je citronová tráva, nenáročná rostlinka, kterou využijete i v kuchyni. Ze stejné rodiny trav je také citronella, ta už se ale k vaření nepoužívá. A pokud máte raději okrasné květiny, vsaďte na citronový muškát.

Meduňka a máta

Do blízkosti pergoly můžete vysadit meduňku. Jednak si z ní uvaříte skvělý uklidňující čaj, jednak umí zahnat i ty nejvytrvalejší komáry. Pozor, hodně se rozrůstá, takže pokud ji chcete udržet na uzdě, pěstujte ji raději v květináči. Podobně lze využít i mátu, jejíž listy navíc zklidňují hmyzí bodnutí.

Máta jako strašák na komáry
Máta jako strašák na komáry – Zdroj: Shutterstock.com

Bazalka

Plátky rajčat s mozzarellou a lístky bazalky patří k oblíbeným letním chuťovkám. Jako bonus vůně bazalky odežene komáry, kteří ji nemohou vystát. Pěstuje se především v květináči, vytrvalé odrůdy můžete vysadit i na záhon.

Šanta

Šanta kočičí přitáhne na zahradu kočky z širokého okolí, komáři se jí ale vyhnou obloukem. Rozdrcené listy produkují esenciální olej nepetalakton, který hmyzu na rozdíl od koček vůbec nevoní.

Levandule

Levandule má silné aroma, které zklidňuje mysl a napomáhá lepšímu spánku. Když její snítky rozvěsíte do oken a dveří, hmyz si do vašeho obydlí netroufne. Navíc si provoníte dům příjemnou vůní.

Levandule komáry odrazuje
Levandule komáry odrazuje – Zdroj: Shutterstock.com

Rozmarýn

Dalším skvělým repelentem proti komárům je rozmarýn, jehož pronikavá vůně je nezaměnitelná. Vám dochutí oběd, hmyzu ale rozhodně chuť k jídlu zkazí. Doporučuje se uříznout několik větviček a rozmístit je po místnosti.

Měsíček

Měsíček lékařský obsahuje kromě jiného pyrethrin, který se používá i v komerčních odpuzovačích hmyzu. Jednoletou bylinu snadno vypěstujete na zahrádce.

 

Zdroj:

https://www.top-armyshop.cz/magazin-prirodni-repelenty-rostliny-komari

https://www.gardena.com/cz/c/objevujte/zahradniceni/zahradnicky-magazin/eleven-plants-to-keep-mosquitoes-at-bay

Rostliny, díky kterým vás nechají komáři na pokoji

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!