Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mozek / foto: shutterstock

Co se děje s mozkem v okamžiku smrti? Místo snižování překvapivě zvyšuje svoji aktivitu

Smrt je něco, na co běžně nechce myslet asi nikdo z nás. Přesto je součástí života a jako taková fascinuje vědce po celém světě. Zejména pak, co se v okamžiku smrti děje s naším mozkem.

Výzkum amerických vědců se soustředil na to, co se během umírání odehrává v našem vědomí. A přišel s šokujícími poznatky. Podle všeho si lidský mozek uvědomuje, že umírá. A reaguje na to zvýšenou aktivitou.

Mozek vnímá i po smrti

V jedné ze studií podrobili vědci zkoumání 2060 lidí z Austrálie, Velké Británie a Spojených států, kteří prožili zástavu srdce, ale lékařům se je podařilo resuscitovat. Dvě pětiny lidí jim potvrdily, že po zástavě srdce stále dokázali vnímat. Někdo strach, někdo blížící se smrt. A někteří z nich dokonce podrobně popsali, co se kolem nich dělo a o čem zdravotnický personál přesně mluvil.

Proces umírání a jeho průběh mozek registruje
Proces umírání a jeho průběh mozek registruje – Zdroj: Shutterstock.com

V jiné studii vědci sledovali čtyři pacienty, kteří zástavu srdce nepřežili. Po celou dobu byli monitorovaní pomocí EEG, přičemž nereagovali na žádné podněty. Když se lékaři shodli na tom, že záchrana není možná, se souhlasem rodiny se rozhodli je odpojit od přístrojů.

A v tom okamžiku se u dvou pacientů zvýšila srdeční frekvence spolu s aktivitou gama vln v mozku, které jsou spojované s vědomím. Tuto aktivitu pozorovali na spojnici mezi spánkovým, temenním a týlním lalokem, která se dává do souvislosti se sněním a zrakovými halucinacemi.

Smrt je proces

Podle britského docenta medicíny Sama Parnia není smrt jeden jediný okamžik, ale proces, během kterého se buňky v těle snaží všemožně zabránit jejich zániku. Lze si to představit jako velmi zrychlené stárnutí. I během něj totiž jednotlivé buňky postupně odumírají. Část mozku během tohoto procesu zůstává funkční, byť na nízké úrovni vědomí.

I když dojde k zástavě srdce, mozek ještě nějakou chvíli reaguje
I když dojde k zástavě srdce, mozek ještě nějakou chvíli reaguje – Zdroj: Shutterstock.com

A tak zatímco za smrt je z lékařského hlediska považovaná zástava srdeční aktivity, tedy moment, kdy krev přestane okysličovat mozek, ukazuje se, že mozek umírá pomaleji než srdce. Prodleva může být několikavteřinová, ale může trvat i několik minut.

 

Zdroj:

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/uvedomi-si-clovek-svou-smrt

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/v-okamziku-smrti-se-v-lidskem-mozku-deji-pozoruhodne-veci-nastinil-vyzkum-7128

https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/mozek-muze-vnimat-okamziky-po-smrti-ukazala-studie.A180629_181728_ln-zdravi_form

 

 

Co se děje s mozkem v okamžiku smrti?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!