Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nemocné dítě / foto: shutterstock

Děti ze školky mohou přinést rýmu, pátou nemoc, neštovice i vši

Ve školce se objevily neštovice, jestli jste je ještě neměli, tak je určitě čekejte. Dětským kolektivem se každé onemocnění šíří rychlostí blesku.

Děti v mateřinkách jsou hodně kontaktní a i přes veškerou pomoc učitelek s hygienou se jakákoliv nemoc přenáší velmi snadno.

Nemoci se ve školkách šíří velmi rychle

V dětském kolektivu stačí jedno nemocné dítě a za nedlouho je nemocná půlka třídy mateřské školy. Některé maminky si nedělají těžkou hlavu z toho, že jejich dítko má nudli až na bradě a do školky dítě dají. Za dva až tři dny kýchá polovina třídy a ta druhá rovnou začne i kašlat. Mnoho maminek si občas povzdechne, že dítě bylo více nemocné, než že chodilo do školky. Je to logické. Dítě se slabší imunitou onemocní rýmou a kašlem. Vystůně se doma a po nemoci se vrátí do školky, kde je opětovně vystaveno bacilům od dalších dětí. Je to začarovaný kolotoč, proti kterému je těžké nebo téměř nemožné bojovat. Učitelky sice mohou viditelně nemocné dítě nepřijmout nebo poslat domů, ale vše se uhlídat nedá.

Školkové děti

Co si děti nejčastěji přinesou ze školky domů?

Kromě hezky namalovaného obrázku a běžných onemocnění, jako je rýma nebo kašel, si dítko ze školky může donést i větší nepříjemnosti.

Klasikou jsou neštovice. Nejnakažlivější je toto onemocnění těsně před výskytem prvních pupínků. Odhalit neštovice v kolektivu je tedy téměř nemožné.

Další specialitkou jsou vši. Breberky, co se usadí v dětských vlasech a rodiče s nimi pak svádí lítý boj. Učitelky pak pravidelně dětem prohlížejí hlavičky a každá maminka jen tiše doufá, že její dítě vši nechytí. Proti vším se bojuje všemi možnými přípravky z lékáren i osvědčenými babskými radami. Jako prevence se vyplatí holčičkám nenechávat rozpuštěné vlásky, nejlépe je splést do copu. Pokud víme, že se ve školce vši objevily, je vhodné používat šampóny s výtažky z čajovníku australského nebo s výtažky z eukalyptu. Kapka vonného oleje se zmiňovanými výtažky vmasírovaná do vlasů za ouškem neublíží a případné nezvané návštěvníky vlásků odradí.

Obávané vši
Obávané vši – Zdroj: Shutterstock.com

Pátá nemoc je také onemocnění, které děti často chytí ve školce. Onemocnění, které se na začátku tváří jako běžné nachlazení, mívá inkubační dobou čtyři až čtrnáct dní.

 

Zdroj:

https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-zdravi-a-nemoci/532817/skolkove-deti-opravdu-jsou-casteji-nemocne-a-proc-co-s-tim-delat.html

Děti ze školky mohou přinést rýmu, pátou nemoc, neštovice i vši

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!