Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sebereflexe / foto: shutterstock

Sebesabotáž se může projevit jako prokrastinace i negativní samomluva

Pochybujete o sobě, podkováte svůj vlastní úspěch a nedovolíte si pohodu? Potom se i vás možná týká sebesabotáž, která je překvapivě běžná v nejrůznějších aspektech života. Čím se vyznačuje a jak se jí zbavit?

Dalo by se říci, že sebesabotáž je paradoxní jev, protože jdeme proti vlastnímu zájmu. Od prokrastinace po pochybnosti o sobě samém jsou projevy sebesabotáže rozmanité a mohou výrazně bránit osobnímu růstu a úspěchu. Ve svém jádru má sebesabotáž kořeny v psychologických mechanismech, které často pramení ze strachu, nejistoty nebo hluboce zakořeněného přesvědčení, že si člověk úspěch nezaslouží. Tato negativní přesvědčení mohou být výsledkem minulých zkušeností nebo třeba kulturního podmínění.

Nedůvěra ve vlastní úspěch
Nedůvěra ve vlastní úspěch – Zdroj: Shutterstock.com

Jak poznat sebesabotáž?

Identifikace sebesabotáže vyžaduje introspekci a sebeuvědomění. Mezi běžné příznaky patří prokrastinace, neochota sledovat jakékoliv cíle, časté pochybnosti o sobě samém, negativní sebepojetí, samomluva a chování, které je kontraproduktivní vůči vlastním cílům. Tyto vzorce je potřeba rozpoznat a všímat si jich. Pochopením jejich kořenů a projevů můžete podniknout proaktivní kroky k odstranění těchto překážek.

Důležité je stanovit si realistické cíle a mít podporu

Stanovení dosažitelných cílů a jejich rozdělení do zvládnutelných kroků nám může významně pomoci snížit pocity zahlcení a frustraci, které často vedou k sebesabotáži. Například oslava malých vítězství na vaší cestě k úspěchu vám může vybudovat dynamický přístup a sebevědomí.

Krok za krokem posilujte své sebevědomí
Krok za krokem posilujte své sebevědomí – Zdroj: Shutterstock.com

Dále může velice pomáhat, pokud se obklopíme lidmi, kteří nás motivují, inspirují a zároveň nás povzbuzují a věří v naše schopnosti. Podpůrné prostředí totiž může znamenat významný rozdíl v našem sebepojetí.

Někdy je sebesabotáž hluboce zakořeněná a její překonání může vyžadovat odbornou pomoc. Proto se v případě potřeby neváhejte obrátit také na terapeuty nebo kouče, kteří dokážou poskytnout strategie a podporu přizpůsobené našim individuálním potřebám.

 

Zdroj:

https://www.mindset.cz/prispevky/318-jak-prekonat-sebesabotaz/

Sebesabotáž se může projevit jako prokrastinace i negativní samomluva

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!