Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cvičení s kruhem / foto: shutterstock

Cvičení a kreativita spolu souvisí víc, než si myslíte

Hledáte způsob, jak ještě více podpořit svoji kreativitu? Vědecké studie dokazují, že kreativita se umocňuje společně s fyzickým pohybem. Pojďme se tedy blíže podívat, jak to celé funguje.

Podle vědců existuje pozitivní souvislost mezi fyzickou aktivitou a kreativním myšlením. Cvičení stimuluje mozek tím, že zvyšuje průtok krve, což zlepšuje přísun kyslíku a živin do mozku. Cvičení současně podporuje vylučování různých neurotransmiterů, které mohou pozitivně ovlivnit náladu a myšlení. Při řešení problémů je tedy výhodné chodit, nikoliv sedět. To dokonce doporučoval už i Nietzsche.

Stačí vyjít čtyři schody

Mírný pohyb, jako je chůze nebo jóga, může pomoci velice rychle uvolnit mysl a odstranit mentální bloky, čímž snadněji dosáhnete volného toku myšlenek a nápadů. Dle studie na katedře neurovědy na Yamaguchi University v Japonsku, má účinky již pouhý výstup na čtyři schody. I jedno krátké aerobní cvičení tedy může významně podnítit kreativní myšlení.

Chůze do schodů podpoří vaši kreativitu
Chůze do schodů podpoří vaši kreativitu – Zdroj: Shutterstock.com

Inkubaci nápadů stojí za to vyzkoušet

Cvičení může také podporovat tzv. inkubaci nápadů, což je proces, kdy záměrně o problému nepřemýšlíme a necháme na něm podvědomí pracovat. Místo toho se věnujeme krátkému anaerobnímu cvičení. To může vést k náhlým "aha" momentům, kdy se nám zdá, že řešení přichází z ničeho nic. Možná jste si už sami někdy všimli, že někdy dojdete k důležitému poznání při běhu nebo při činnosti, při níž jste zcela rozptýleni od svých dřívějších myšlenek.

Při běhání nás může něco zajímavého napadnou
Při běhání nás může něco zajímavého napadnout – Zdroj: Shutterstock.com

U intenzivního cvičení je tomu jinak

Dle vědců ovšem cvičení s vysokou intenzitou nemá stejný účinek, jako je to krátké a snadné. Vysoká intenzita cvičení totiž může mít stresující vliv na organismus, což snižuje náladu a kognitivní schopnosti. Cvičení s vysokou intenzitou sice může být vhodné pro vstup do meditativního stavu, ovšem cvičení se střední až nízkou intenzitou je zase lepší pro podporu toku myšlenek a dosažení kreativních řešení.

 

Zdroj:

https://cz.starsinsider.com/lifestyle/683111/the-fascinating-link-between-exercise-and-creativity

 

 

Cvičení a kreativita spolu souvisí víc, než si myslíte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!