Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Večírek s přáteli / foto: shutterstock

Alkohol jako vstupenka k větší zábavě

Alkohol je jedna z drog, kterou využívá největší množství lidí na světě. Celé miliony si vychutnávají alkohol z důvodu, že jim přináší příjemné pocity, a opilost jim pomáhá odpoutat se od problémů všedních dní.

Platí to zejména na společenských akcích, ale mnoho lidí si dá skleničku alkoholu i doma. Pomůže jim tak zrelaxovat tělo i mysl a neřešit problémy.  V našem článku jsme se zaměřili na důvod, proč nám alkohol a opilost přináší takové potěšení.

Proč se po alkoholu cítíme dobře

I když je alkohol běžně dostupný lidem od 18 let, doktoři varují, že se jedná o drogu jako každou jinou. Je to zkrátka návyková látka, která nás snadno lapí do svých osidel. Alkohol působí především na mozek. Jednou z jeho chemických sloučenin je ethanol, který dodává alkoholickým nápojům lákavou chuť. Ethanol přitom proniká do buněk a mozku hned několik minut po jeho požití. Vědci dokonce varují, že o účinnosti ethanolu na mozek pořád ještě neví vše. Psycholožka Jessica Weaferová tvrdí, že na rozdíl od jiných léků, které mozek ovlivňují nebo působí na jejich specifické receptory, prochází alkohol celým mozkem. Tím se stěžuje studium jeho vlivů na tento orgán. 

Alkoholové opojení
Alkoholové opojení – Zdroj: Shutterstock.com

Alkohol nepřináší jen potěšení 

Alkohol nám samozřejmě nepřináší jen potěšení. Vyvolává i depresi a má v podstatě dvoufázový účinek. Po malých dávkách v nás z počátku vyvolává vzrušení, takže se můžeme cítit stimulovaní a nemáme zábrany. Získáváme pocit lehkosti, chce se nám tančit nebo snadno konverzujeme s lidmi, jež jsme nikdy v životě neviděli. Posléze však může nastoupit ospalost, pokles nálady a depresivní stavy. Ty odpovídají poklesu hladiny alkoholu v krvi.

Alkohol může vyvolat depresi
Alkohol může vyvolat depresi – Zdroj: Shutterstock.com

Jak alkohol funguje na náš mozek

Podle odborníků nám alkohol pomáhá snížit zábrany, jež nás udržují ve slušném chování. Tím, že v nás alkohol zboří veškeré zábrany, se můžeme cítit více stimulovaní. Alkoholové opojení zároveň uvolňuje dopamin a zvyšuje aktivitu ve striatu, což je klíčová oblast mozku spojená s odměňováním. Ovlivňuje i centra emocí v mozku. Díky tomu nám může alkohol pomoci snížit citlivost na odmítnutí nebo sociální úzkost, kterou můžeme cítit, když přijdeme do společnosti lidí, jež neznáme. U některých jedinců však může vyvolávat i agresivitu, takže dochází k nevhodnému chování, nebo dokonce hospodským rvačkám. 

 

Zdroj:

100+1, 8/2024, str. 22 - 23 Alkohol jako vstupenka k větší zábavě 

 

 

 

Alkohol jako vstupenka k větší zábavě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!