Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smrt u zvířat / foto: shutterstock

Kanibalismus mezi zvířaty - Je přirozenou záležitostí, nebo značí komplikace?

Zvířata v přírodě se řídí především instinktem přežít. Ten velí soustředit se na sebe a své potřeby. Ty někdy vyžadují i drsné zásahy a výjimkou není ani kanibalismus. Která zvířata jsou schopna pojídat své partnery, nebo dokonce vlastní mláďata?

Hladový tygr

Jedním ze zvířecích kanibalů může být tygr. Kočkovité šelmy nevykazují známky kanibalismu vždy. Pokud už dojde k tomu, že se pustí do druhého tygra, popř. do mláděte, je to skutečně v zájmu přežití. Až na některé výjimky, jako například tygr v indickém národním parku Kanha, který zabil a sežral svou družku a o měsíc později i své dvě mláďata, na kanibalismus mezi tygry obvykle nedochází. Pokud tedy skutečně netrpí hlady. Zmíněný případ z indického národního parku je spíše výjimkou.

Hladový tygr
Hladový tygr – Zdroj: Shutterstock.com

Jak je to s kudlankou?

Mezi nejznámější tvory, kteří holdují kanibalismu, patří kudlanka. Jejich samičky se pouští do pojídání svých partnerů už při páření. Zajímavostí přitom je, že je začínají konzumovat od hlavy, a díky tomu neovlivní výkon partnerů. Ti tak snadno dokončí úspěšnou kopulaci. Samice kudlanky požírají tělo partnera opět z důvodu přežití. Nejde tady však o hlad, ale o to, aby získaly vydatnou porci živin, která jim pomůže překlenout období, kdy očekávají svého potomka.

Kanibalové mezi primáty 

Zajímavosti je, že kanibalismus se může vyskytnout dokonce i mezi opicemi, což nás mnohé jistě překvapí. Vždyť opice mají tak blízko ke člověku! Je znám například, kdy šimpanzi zabili mláďata svých soků. Důvodem bylo, aby se urychlilo zabřeznutí jejich samic. 

Podle vědců může zabití a sežrání členů jiných tlup, nebo dokonce útoky samic na mláďata ostatních šimpanzic, urychlit jejich zabřeznutí. Tyto případy se samozřejmě nestávají často, ale nelze je vyloučit. Zkrátka i šimpanzi se starají především o své přežití. A i když zabřeznutí neznamená hlad a smrt z nedostatku jídla, i v tomto případě se jedná o přežití, a to formou zplození nových potomků.

Opičí láska
Opičí láska – Zdroj: Shutterstock.com

Sexuální kanibalismus

Kudlankou jsme nastínili velmi zajímavé téma, čímž je tzv. sexuální kanibalismus. Jak asi chápete, jedná se o případ, kdy samička sežere svého partnera buď přímo při kopulaci, nebo po ní. V takovém případě jde vždy především o dobro potomků. Mezi sexuální kanibaly patří například i někteří pavouci. Taková snovačka Hasseltova se také s chutí pustí do svého partnera. Ten se dokonce často nabídne, aby ho sežrala právě proto, aby získala živiny pro své budoucí potomky. 

Jiní pavouci, například cedivky, se zase nabízejí přímo jako strava pro své potomky. V případě tohoto pavouka se nechá sežrat přímo sama matka.

 

Zdroj:

100+1, 8/2024, str. 48 - 49 

 

Kanibalismus mezi zvířaty - Je přirozenou záležitostí nebo značí komplikace?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!