Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lesní hřib / foto: shutterstock

Už jste letos vyrazili na houby? Růst už začaly

Málokterá země má tolik milovníků houbaření jako ta naše. Na houby každý rok několikrát vyrážejí i ti, co houby nejedí. Houbaři mají žně na konci léta a na začátku podzimu, ale opravdu slušné úlovky se dají přinést z lesa už teď.

Houby se nehledají, ale sbírají

Nehledat, ale sbírat, to je sen každého, kdo vyrazí na houby. Radost z toho, když na nás z mechu vykoukne hnědá hlavička, je nepopsatelná. Když se potom domů vracíme s plným košíkem, je to jen výzva k tomu, aby se druhý den vyrazilo znovu. A na houby je teď ideální čas. Dostatek srážek a teplé počasí, to je pro houby ideální kombinace.

Jaké druhy teď rostou?

V současné době se dají najít v lesích hřibovité houby, klouzky, lišky nebo babky. Občas houbaři najdou i jiné druhy hub, ale převažují nálezy všech možných odrůd hřibů. Mezi houbaři se všeobecně jedná o nejoblíbenější druhy.

Rozličné druhy hub
Rozličné druhy hub – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor na záměnu s nejedlými druhy

Při sbírání hub platí pravidlo, že bychom měli sbírat pouze ty houby, u kterých si jsme jisti, že je bezpečně poznáme. Sebrat a následně uvařit houby, u kterých si nejsme jisti druhem, se nemusí vyplatit. Několikrát do roka záchranáři řeší otravy houbami. K určení druhu houby nám poslouží atlas nebo lze využít rozpoznávací aplikaci, kterou si můžete stáhnout do svého mobilního telefonu. Jak říkávali naše babičky: ,,Všechny houby jsou jedlé, některé ale jenom jednou.“

Jak zjistíme, kde a co roste?

V dnešní moderní době internetu to není zase až takový problém zjistit, kam se vyplatí vyrazit na houby. Na internetu najdeme označené lokality s výskytem hub, kde je to často doplněno komentáři a fotkami samotných houbařů. Pokud se vám podaří najít houby, pochlubte se fotografií a přibližnou lokalitou nálezu. Pomůžete tak dalším houbařům.

 

Zdroj:

https://www.letemsvetemapplem.eu/2024/05/29/kde-rostou-houby/

 

Už jste letos vyrazili na houby? Růst už začaly

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!