Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Blažený spánek / foto: shutterstock

Proč si dopřát odpolední spánek? Může zlepšit paměť, myšlení a je prevencí infarktu

Ve většině zemí je odpolední siesta dlouholetou tradicí. Šlofík po obědě je možností, jak vyřešit chronickou únavu. A nejen to. Má to však svá pravidla.

Hektický životní styl nedává příliš prostoru pro kvalitní odpočinek. To se podepisuje na celkovém zdravotním stavu i míře energie, jakou disponujeme. Odpolední spánek může být prospěšný a pomoct s chronickou únavou. Je třeba dodržet jistá pravidla.

Důvody, proč je odpolední spánek prospěšný

Odpolední spánek může zvýšit energii i zlepšit kognitivní funkci, paměť i koncentraci. Po krátkém šlofíku se budete cítit svěží a odpočatí. Spánek po obědě může pomoct snížit únavu, která se kupí během dne, ale také zvládnout lépe stresové a vypjaté situace. Odpolední siesta může být efektivním restartem pro tělo i mysl. Dostatek odpočinku má pozitivní vliv na imunitní systém. Odpolední šlofík může pomoct s posílením imunity a lepší schopností v boji proti infekcím a nemocem.

Odpolední spánek osvěží tělo i mysl
Odpolední spánek osvěží tělo i mysl – Zdroj: Shutterstock.com

Krátký odpočinek odpoledne má pozitivní vliv na regulaci hladiny cukru v krvi. Což může být velmi prospěšné pro diabetiky. Pravidelný šlofík po obědě může přispět k celkovému lepšímu zdraví a pohodě. Při odpoledním spánku si odpočine i srdce, které se při usínání zklidní. Má tak prospěšný účinek na srdce a kardiovaskulární soustavu.

Zásadní je vhodná doba a délka spánku

Jak už jsme zmínili výše, odpolední spánek je zdraví prospěšný při dodržení jistých pravidel. Mezi ně patří doba a délka odpoledního spánku. Až si budete dávat po obědě šlofíka s tím, že si chcete odpočinout a zároveň poté být svěží, a ještě udělat něco pro své zdraví, tak je třeba dodržet základní dva faktory.

Je třeba si dopřát spánek odpoledne, nikoli v podvečer. Zkrátka co nejdříve po obědě. Naopak po třetí hodině odpolední už by mohl mít negativní vliv na váš noční spánek. Podstatná je i délka odpoledního spánku, která by neměla přesáhnout dvacet až třicet minut.

Příjemné probuzení po krátkém spánku
Příjemné probuzení po krátkém spánku – Zdroj: Shutterstock.com

Nezapomínat na vhodné podmínky

Rozhodně to chce i odpovídající podmínky. Pokud chcete při odpoledním spánku načerpat energii, je třeba na to pamatovat. Žádné položení hlavy na stůl, nebo být zkroucení v židli jak paragraf. Naopak byste měli mít podmínky jako pro noční spánek, tj. dostatečnou tmu, ticho a pohodlí.

 

Zdroje: 

https://remspanek.cz/odpoledni-spanek/

https://www.vogue.cz/clanek/beauty/health-fitness/irene-coltrinari/odpoledni-spanek-na-jak-dlouho-si-muzete-zdrimnout-aniz-byste-se-dostali-do-hlubokeho-utlumu

Proč si dopřát odpolední spánek? Může zlepšit paměť, myšlení a je prevencí infarktu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!