Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stydlivá dívka / foto: shutterstock

Stydíte se? Nemějte obavy, stud může na ostatní působit sympatičtěji a přístupněji

Nával horka ve tvářích a na krku, pocení, svírání žaludku a neschopnost adekvátně reagovat. Takto nepříjemně zažíváme chvíle, kdy se stydíme. Ukazuje se ale, že rozpaky mohou občas pracovat i ve váš prospěch.

Rozpaky působí sympaticky

Všichni se snažíme situacím, které nás uvádějí do rozpaků, vyhýbat. Přitom, když jsme rozpačití, ve skutečnosti si snadno získáváme sympatie druhých. Matthew Feinberg na Kalifornské univerzitě provedl experiment, při kterém účastníkům ukázal obrázky lidí s různými výrazy a položil jim řadu otázek, například zda by tuto osobu požádali, aby se připojila k jejich studijní skupině. Lidé, kteří vypadali trochu rozpačitě nebo rozrušeně, měli větší pravděpodobnost, že budou vybráni, než ti, kteří vypadali chladně a klidně. Vyjádřením rozpaků navíc signalizuje ostatním, že vám na vašem jednání záleží.

Rozpaky při pracovní schůzce
Rozpaky při pracovní schůzce – Zdroj: Shutterstock.com

Trapas může posílit vztahy

Trapné okamžiky, které nás nutí se před druhými červenat, mohou velice urychlit prohloubení sociálních vazeb. Když budete s druhými sdílet svoji zranitelnost, dáváte jim najevo důvěru, což pro ně může znamenat určitý pocit privilegia. V různých systémech hierarchie jsou také rozpaky překvapivě výhodné, a to zejména v případě, že jste vedoucí pracovník. Pokud totiž, coby nadřízený, projevíte občas určitou zranitelnost, může to vést k tomu, že pro své podřízené budete o něco přístupnější, sympatičtější a důvěryhodnější, aniž byste ztratili svou profesionální autoritu.

Rozpaky se často dají zakrýt smíchem
Rozpaky se často dají zakrýt smíchem – Zdroj: Shutterstock.com

Okamžik, kdy můžete ukázat odvahu

Výzkum Joshua Clegga, publikovaný v časopise Qualitative Research in Psychology, přináší zajímavý pohled na to, jak lidé reagují na nepohodlné situace. Dle studie "The Importance of Feeling Awkward" neboli Význam pocitu trapnosti, se lidé obvykle snaží rozpakům buď vyhnout, nebo je aktivně řešit. Clegg zdůrazňuje, že druhá strategie je často efektivnější, protože umožňuje jedinci využít humor k překonání nepříjemné situace a získat tak sebevědomí a odvahu. Tento přístup může vést k lepšímu zvládání sociálních interakcí, ukázání druhým, že jste odvážní a tudíž k celkovému posílení osobního růstu.

 

Zdroj:

https://cz.starsinsider.com/lifestyle/611626/the-surprising-benefits-of-being-embarrassed

 

Stydění se působí sympaticky a prohlubuje vztahy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!