Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jak ušetřit peníze / foto: shutterstock

3 tipy, jak ušetřit v domácnosti – myslete na energie a zrušte drahé předplatné

Jak ušetřit v domácnosti na energiích i dalších možnostech, to je téma, které zajímá mnohé z nás. Ceny energií stále stoupají a platy rozhodně neodpovídají rostoucí inflaci. Máme pro vás několik osvědčených tipů, s nimiž v domácnosti rozhodně ušetříte.

Úsporné žárovky opravdu šetří

Úsporné žárovky si svůj název opravdu zaslouží. Oproti normálním žárovkách dokážou ušetřit až 60 - 70 % spotřebované energie. LED žárovky jsou na tom ještě o něco lépe. Ty ušetří až 90 % energie. I když tedy musíte nakoupit žárovky za vyšší cenu, než jsou ty běžné, do budoucna ušetříte na energiích a tento nákup se tak opravdu vyplatí.

Pro srovnání můžeme využít propočty z E.ONu. Klasická žárovka stojí kolem 15 Kč a za 4 hodiny svícení denně s ní za rok prosvítíte 508 Kč. Úsporná žárovka stojí kolem 85 Kč, ale za rok při stejně dlouhém svícení s ní prosvítíte 340 Kč. LED žárovky stojí kolem 99 Kč a za rok vás svícení s nimi vyjde na 76 Kč. A to už je opravdu znát.

Úsporné žárovky pomohou ušetřit
Úsporné žárovky pomohou ušetřit – Zdroj: Shutterstock.com

Zhasínejte a vypínejte, co se dá

Zamyslet bychom se měli také nad tím, zda nenecháváme v bytě zbytečně svítit nebo neběží elektronika a spotřebiče, které nevyužíváme. Např. spoustu lidí po setmění svítí na chodbě nebo v kuchyni, i když je v úplně jiné místnosti. Jen proto, aby nemuseli jít kousek ve tmě, než si rozsvítí. Stejně tak u mnoha lidí běží rádio nebo televize jen jako kulisa, ale nikdo na ni nekouká nebo neposlouchá. Totéž platí o počítači v úsporném režimu. I v tomto režimu spotřebovává energii, i když menší množství. Pokud nechceme počítač znovu zapnout za půl hodiny, využijte raději jeho celkové vypínání. Vyplatí se to.

Nemusíte všude svítit naplno
Nemusíte všude svítit naplno – Zdroj: Shutterstock.com

Zrušte drahé předplatné

Další nešvar, který často děláme, a přitom nám peníze protékají mezi prsty, je předplatné na různé televizní programy a streamy, které jsme si předplatili už dříve, ale dnes na ně nekoukáme, nebo hodně málo. Stojí za to promyslet, co opravdu sledujete a co už byste mohli zrušit. Dají se tak ušetřit i stovky měsíčně.

Stejně tak je dobré jednou za čas prověřit, jak máte nastavený svůj telefonní tarif a zda opravdu využijete vše, co na něm máte. Někdo si platí neomezené volání, a přitom provolá měsíčně jen pár minut. Menší balíček by postačil. Stejně tak je to s datovými balíčky. Ostatně ušetřit se dá i na pevném internetu v domácnosti. Někdy si platíme tarif s vysokorychlostním internetem, přitom nám v domácnosti postačí menší rychlost za nižší měsíční poplatek. I to je vhodné zvážit.

 

Zdroj:

https://www.eon.cz/radce/chytra-domacnost/led-osvetleni/kolik-penez-a-energie-usetri-led-zarovky/

https://www.slevomat.cz/magazin/1576-35-tipu-jak-usetrit-penize-v-domacnosti

 

3 tipy, jak ušetřit v domácnosti – myslete na energie a zrušte drahé předplatné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!