Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ložnice a povlečení / foto: shutterstock

Jak často měnit povlečení? Pamatujte na to, že v létě platí trochu jiná pravidla

Dle lékařů a výrobců ložního prádla mnoho lidí používá povlečení déle, než je hygienické. Jak často měnit povlečení? Proč v létě je tomu trochu jinak? Co nejvíce škodí ložnímu prádlu?

Co vše se nachází v posteli

Je třeba si uvědomit, že v posteli prožijeme značnou část života. Během našeho spánku organismus nepřestává pracovat, tudíž za noc může vypotit až 1,5 litru tekutin. V posteli zůstává ale také prach, odumřelá kůže, zbytky kosmetiky a spousta dalších nečistot, což je ideální útočiště pro roztoče a bakterie. Množství je ještě zvýšeno v případě, že v posteli jíme, nebo pokud může do postele pes či kočka.

Majitelé psích mazlíčků by měli měnit povlečení častěji
Majitelé psích mazlíčků by měli měnit povlečení častěji – Zdroj: Shutterstock.com

Kdy měnit povlečení každé dva týdny

Rozhodně bychom neměli povlečení měnit až po měsíci, jak tomu v mnoha domácnostech bývá. Pakliže je v místnosti stálá teplota a je dodržována tělesná hygiena, postel nesdílíme s nikým dalším, ale spíme v ní sami, je třeba povlékat jednou za dva týdny. Je dobré mít na paměti, že v posteli strávíme takřka jednu třetinu života. Udržovat ložní prádlo čisté má smysl. Není třeba to považovat za nějakou nepříjemnou povinnost. Snad každý to známe, že není nic příjemnějšího, než když se schoulíme večer do čisté a voňavé postele.

Důvody pro častější výměnu ložního prádla

Povlékat postel každý týden je doporučeno v případě domácích mazlíčků, kteří sdílí s námi postel, při zotavování se z nemoci či infekce, při zvýšeném pocení ve spánku, pakliže spíme nazí či v případě alergie nebo astma.

Pravidelná výměna povlečení je nutností
Pravidelná výměna povlečení je nutností – Zdroj: Shutterstock.com

Největší problém bývá pot

Z hygienického stanoviska je největším problémem pot, který ulpívá na prostěradle. A to ještě více u toho, kdo spí nahý. A jelikož v létě je logicky horko a potíme se více, je třeba měnit ložní prádlo jednou týdně. Zejména pak prostěradlo. V případě zvýšeného pocení je možné měnit častěji.

Čeho se vyvarovat

Je dobré dodržet i jistá doporučení. Denně před spaním si důkladně vyčistit pleť, aby nedošlo k přenosu zbytků líčidel a nečistot na polštář. Používat odličovací a jiné kosmetické přípravky mimo postel. Bez večerní koupele či sprchy do postele rozhodně neuléhat, neboť pouhé převlečení do pyžama rozhodně nestačí. A nezapomínat pravidelně větrat a nechat tak povlečení dýchat.

 

Zdroje:

https://www.denik.cz/dum-a-byt/povleceni-vymena.html

https://www.prozeny.cz/clanek/bydleni-jak-casto-prevlekat-postel-jestli-si-myslite-ze-staci-jednou-za-mesic-koledujete-si-o-maler-93742

 

Jak často měnit povlečení? Pamatujte na to, že v létě platí trochu jiná pravidla

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!