Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tableta do myčky / foto: shutterstock

Jak ušetřit při mytí nádobí? Vyrobte si tablety do myčky z běžně dostupných ingrediencí

Myčka nádobí je nepostradatelným pomocníkem v každé moderní kuchyni. Nezbytnou součástí jsou tablety do myčky. Můžete si je vyrobit doma. Překvapí účinkem a ještě ušetříte.

V rámci používání myčky se neobejdeme bez tablet, které se postarají o čisté nádobí. Tablety do myčky je možné si však vyrobit doma. Ušetříte přírodu i domácí rozpočet. K tomu vás mile překvapí samotným účinkem.

Proč domácí tablety do myčky

Myčka na nádobí šetří náš čas. Je snadná na obsluhu, kterou zvládne každý. Jenže se stane, že nádobí zkrátka není dobře umyté. A to i přesto, že myčka byla nastavena na delší program a použity byly drahé tablety. Přitom samotná výroba domácích tablet do myčky není nikterak složitá. K tomu doma vyrobené tablety do myčky jsou šetrné k přírodě, samotnému spotřebiči i vaší peněžence. A ještě překvapí samotným účinkem.

Krásně nablýskané nádobí je ozdobou kuchyně
Krásně nablýskané nádobí je ozdobou kuchyně – Zdroj: Shutterstock.com

Základem je mycí hmota

Nejdříve je třeba si připravit misku a smíchat v ní 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové, 4 polévkové lžíce jedlé sody a stejné množství obyčejné kuchyňské soli a sody na praní. Vše promíchejte. Pakliže jsou ve směsi hrudky, je třeba je rozmačkat, aby směs byla hladká. Poté je třeba propojit veškeré ingredience pomocí vody. Ideální je použití rozprašovače, kterým budete směs postupně spojovat. Díky tomu zamezíte vzniku příliš hladké kaše.

Občas je možné směs propracovat prsty. Zjistíte tak, zda se už dají z hmoty tvarovat tablety. Abyste si byli jisti, že hmota už má správnou konzistenci, můžete jí zkusit naplnit čajovou lžičku a hmotu vyklopit. Pokud drží tvar, je možné přistoupit k výrobě tablet.

Jedlá soda jako základ domácích tablet do myčky
Jedlá soda jako základ domácích tablet do myčky – Zdroj: Shutterstock.com

Tvorba tablet a potřebná doba na ztvrdnutí

Když má hmota optimální konzistenci, nastává tvorba tablet. Skvělým pomocníkem jsou tvořítka na led, do kterých stačí hmotu pevně namačkat. Pokud chcete něco více a preferujete atraktivní vzory, můžete zkusit nejen kostky či obdélníky. Zásadní je, aby se vám vyrobená tableta vešla do zásobníku v myčce. Jakmile budete mít naplněno, tak nechte hmotu na čerstvém vzduchu v tvořítku vyschnout, a to po dobu cca 5 až 6 hodin. Poté je možné tablety opatrně vyjmout. Nejlépe se však vyklápí ze silikonových formiček.

 

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/domaci-tablety-do-mycky-30000226.html

https://adbz.cz/hobby/vyroba-domaci-tablety-mycka/

 

Jak ušetřit při mytí nádobí? Vyrobte si tablety do myčky z běžně dostupných ingrediencí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!