Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krabička s ovocem / foto: shutterstock

Plastové krabičky na jídlo: Jak je správně mýt, zbavit zabarvení a jak je udržet bez zápachu

Alespoň jednu plastovou krabičku najdeme v každé domácnosti. Jedná se o levný a praktický obal. Jak však správně udržovat a používat plastové krabičky bez zdravotního rizika?

Snad v každé domácnosti najdeme plastovou krabičku s potravinami v lednici, špajzu, mrazáku. Jedná se o efektivní obal, když potřebujete vzít jídlo do práce, školy či na výlet. Plastová krabička je často vystavena chladu, mrazu či horku při ohřívání v mikrovlnce. Jak se o plastové krabičky starat v rámci zdravotní bezpečnosti a prodloužení životnosti?

Praktické krabičky z plastu
Praktické krabičky z plastu – Zdroj: Shutterstock.com

Jak a kde mýt plastové krabičky

Nejdříve se podívejte, zda je na krabičce symbol myčky. Pokud ano, můžete ji dát do myčky na nádobí. Ale pravdou je, že lepší je mytí plastových krabiček ručně. Avšak nikoli stylem, že do ní nalijete vroucí vodu a mycí prostředek a necháte pár hodin stát. Je třeba do krabičky nalít vodu o teplotě, do které v pohodě můžete sáhnout rukama.

Osvědčeným způsobem je použití klasického přípravku na nádobí, teplé vody a papírového ubrousku. Ty do krabičky společně dejte a poté je opatřete víčkem a třepejte s tímto obsahem zhruba minutu. Poté vše vylijte. Mělo by zmizet i případné zabarvení krabičky. Pokud krabička zapáchá, tak ji můžete „vydrhnout“ kávovým lógrem či použít roztok z vody a jedlé sody. Místo jedlé sody lze použít ocet. Rozhodně nikdy nepoužívejte při mytí drátěnku na nádobí nebo hrubou stranu houbičky. Tímto byste krabičku poškrábali a byla by ještě náchylnější k pohlcování pachů a zabarvování.

Co pomůže na mastnotu a fleky

Jak se zbavit nepříjemné mastnoty? Jak vyzrát na silnější zbarvení od kari, rajčatové omáčky? Smíchejte jedlou sodu s vodou, aby vám vznikla pasta. Tu naneste na zabarvené či mastné části. Nechte pár hodin působit a poté umyjte pod teplou vodou. Pomůže také citronová šťáva, která si poradí s nechtěným zabarvením. Stačí nanést šťávu z citronu na skvrny a nechat působit přes noc. Ráno krabičku opláchněte vodou.

Jedlá soda jako účinný pomocník
Jedlá soda jako účinný pomocník – Zdroj: Shutterstock.com

Bezpečnost a na co si dát pozor

Při nákupu vybírejte plastové krabičky s označením BPA-free, tj. bez bisfenolu A. Jedná se o chemikálii, která může být zdraví škodlivá. Plastové krabičky skladujte bez víček, aby se předešlo hromadění vlhkosti a vzniku nepříjemných pachů. Do mikrovlnky dávejte jídlo v plastové krabičce bez víčka nebo ho nechte pootevřené, aby mohla unikat pára.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-plastove-krabicky-jak-je-umyt-95175

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/27450-pece-plastove-krabicky

Plastové krabičky na jídlo: Jak je správně mýt, zbavit zabarvení a jak je udržet bez zápachu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!