Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Víno v moravském sklípku / foto: shutterstock

Pro milovníky vína: Jak dlouho vydrží po otevření, kdy je možné ještě vypít a kdy už ne

Máte rádi víno? Dáte si rádi sklenku po náročném dnu či při posezení s přáteli? Co však s načatým vínem? Jak dlouho vydrží láhev otevřená? Kdy je lepší víno použít jinak a kdy už vůbec?

Říká se, že víno v malé míře, tj. sklenka denně, může prospívat. Údajně má pozitivní vliv nejen na zdraví, ale i naši pleť a náladu. Sklenka vína povzbudí nervový systém a dokáže zbavit únavy i stresu. Vzhledem k tomu, že se víno prodává v lahvích o objemu 0,75 litru, může se stát, že ho po otevření nevypijete celé. Jak dlouho takové víno vydrží? Kdy je lepší ho využít jinak a jak? A kdy už rozhodně byste ho neměli vůbec konzumovat?

Víno a jeho skladování
Víno a jeho skladování – Zdroj: Shutterstock.com

Znehodnocení kvality vína po otevření v lahvi

Proč víno ztrácí na kvalitě po otevření v lahvi? Jde o přístup vzduchu a probíhající oxidace. Zatímco je kyslík ze začátku pro víno vítaný, neboť mu pomáhá se otevřít a činí vůně i chutě výraznějšími, po delší době se přístup kyslíku začne na vínu projevovat negativně, tj. víno ztrácí svou svěžest. Kromě přístupu vzduchu k nepříznivému vývoji vína můžou přispět i výrazné změny teplot či vystavení vína přímému slunečnímu světlu. Což může vyvolat nechtěné chemické reakce a degradaci vína.

Výdrž kvality vína po otevření

Je to individuální, nicméně platí obecná pravidla, podle kterých se lze řídit. Mladá vína mohou po otevření zdolávat oxidaci déle než starší. Zatímco mladší vína po otevření vydrží 3 až 4 dny, tak starší je vhodné vypít během 2 dnů. Platí také, že bílá a růžová vína zpravidla vydrží v lednici po otevření zhruba 3 až 5 dnů. Červená jsou trvanlivější než bílá či růžová. Zatímco šumivá vína je třeba vypít ideálně do následujícího dne.

Víno si žádá rychlou konzumaci
Víno si žádá rychlou konzumaci – Zdroj: Shutterstock.com

Skladování otevřeného vína

Víno byste nikdy neměli skladovat na ležato, neboť se tak k němu dostane více kyslíku. V případě delšího skladování je možné použít vakuovou pumpu na vína. Ale pozor si dejte na to, že ta z něj společně se vzduchem může vytáhnout i lahodné aroma.

Nepít, ale použít v kuchyni

Pakliže se stane, že máte v lednici otevřenu lahev vína už pár dnů a víno ztratilo na svém charakteru, netřeba ho ještě vylévat. V zimě může posloužit na výrobu oblíbeného svařáku. Po celý rok ho však můžete využít v kuchyni při vaření. Bílé víno se například hodí pro přípravu italského rizota, červené je zase výbornou ingrediencí do některých omáček.

 

Zdroje:

https://www.okvino.cz/blog/jak-dlouho-vydrzi-vino-po-otevreni

https://vinoodbodlaku.cz/blogs/wine-blog/jak-dlouho-vydrzi-otevrene-vino-a-jak-poznat-to-vadne

Pro milovníky vína: Jak dlouho vydrží po otevření, kdy je možné ještě vypít a kdy už ne

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!