Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlaté prsteny / foto: shutterstock

Neobyčejný původ obyčejných věcí: kde se vzal prsten s diamantem, svíčky na dort nebo igelitový sáček?

Svíčky na narozeninovém dortu, používání igelitových sáčků nebo bezpečnostní plomby na některých lécích. O těchto zvyklostech většina lidí ani nepřemýšlí. Jejich původ si ale trochu pozornosti zaslouží.

Svíčky na dortu

Za původem svíček na narozeninovém dortu musíme do starověkého Řecka. Takové dorty se zde připravovaly na počest bohyně lovu a měsíce Artemis, přičemž kulatý tvar dortu symbolizoval lunu v úplňku a svíčky její záři. Kouř ze sfouknutých svíček pak odháněl zlé duchy. A protože podle pohanských národů zlí duchové navštěvovali především narozeninové oslavence, začaly se svíčky přidávat na dorty i jim.

Svíčky na dortu mají původ v Řecku
Svíčky na dortu mají původ v Řecku – Zdroj: Shutterstock.com

Igelitové sáčky

Igelitové sáčky jsou v dnešní době považované za jeden z nejhorších druhů odpadů, které zamořují naši planetu. A přitom byly vyrobené právě proto, aby planetu zachránily. Švédský vynálezce je roku 1959 uvedl na trh, aby zabránil masovému kácení stromů. Dřív se totiž používaly tašky papírové, z celulózy. Na jeho obranu, jeho záměr byl vytvořit lehké, skladné a hlavně znovupoužitelné tašky, nicméně kvůli jejich popularitě začaly výrobny chrlit jednorázové sáčky.

Plomby na lécích

Když si domů přinesete novou dózu s léky, nejspíš bez přemýšlení strhnete plastovou plombu chránící víčko. Někdy je i hrdlo dózy přelepené speciální pečetí. Jakkoliv jsou tyto bezpečnostní prvky obtěžující, pro obyvatele Chicaga jejich vynalezení v roce 1982 znamenalo obrovskou úlevu. Jen pár týdnů předtím totiž zemřelo sedm lidí na otravu kyanidem, který neznámý pachatel v obchodě přimíchal do prášků proti bolesti.

Plomby na lécích eliminují riziko otravy
Plomby na lécích eliminují riziko otravy – Zdroj: Shutterstock.com

Prsten s diamantem

Zásnubní prsten s diamantem je nestárnoucí klasika. Vděčíme za ni nesmírně populární reklamě z roku 1947, ve které se objevil jednoduchý slogan „Diamanty jsou věčné“. Reklama následně přesvědčovala zamilované mladíky, že jedině diamant vyjádří lásku k jejich vyvolené.

10 000 kroků ke zdraví

Snažíte se denně ujít 10 000 kroků, což je obecně považováno za pravidlo úspěšného hubnutí a dobrého zdraví? Tento cíl nikdy nebyl vědecky podložený. Číslo vzniklo jen jako reklamní trik japonské firmy vyrábějící krokoměry.

 

Zdroj:

https://www.rd.com/list/uncommon-origins-common-habits/

Neobyčejný původ obyčejných věcí: kde se vzal prsten s diamantem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!