Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ricin / foto: shutterstock

Smrtící kráska – jednu z nejjedovatějších rostlin máte možná na zahradě i vy

Jedovaté rostliny vypadají často na první pohled úplně nevinně. Některé škodí při požití, jiných se stačí dotknout. A mnohé z nich možná nevědomky pěstujete na své zahradě.

Smrtelně jedovatých rostlin je celá řada. Mezi ty rozšířené v Česku patří třeba konvalinky, ocúny nebo oměje. Jejich jed je tak prudký, že k otravě může stačit i vypití vody z vázy, ve které byly květiny ponořené. U konvalinek a ocúnů navíc hrozí záměna s medvědím česnekem.

Konvalinka patří k jedovatým bylinám
Konvalinka patří k jedovatým bylinám – Zdroj: Shutterstock.com

Prudce jedovatý je také oblíbený oleandr a tis. K otravě není třeba rostliny ani konzumovat, stačí, abyste si na jejich větvích opekli špekáčky. Škody může na lidském organismu napáchat i samotný dým ze zapáleného dřeva. Ani tyto dvě rostliny ale nejsou nejjedovatější. Pomyslnou vítězkou je totiž nenápadná, ale oblíbená letnička zvaná skočec obecný.

Oblíbený a nenáročný

Atraktivní skočec může dorůstat do výšky až deseti metrů a jeho květy připomínají ostnaté kuličky, které se postupně zbarvují do sytě červené barvy. Je to nenáročná rostlinka, které se daří téměř všude. I proto je u zahrádkářů tolik oblíbená.

Problém je, že semena skočce obsahují ricin, což je velmi prudký jed, který působí na buňky v organismu a postupně je ničí. Nejprve zasáhne játra, poté slezinu a ledviny. Bolestivá smrt nastává zpravidla do týdne. Dospělého člověka zabije 15 až 20 semen, dítě už 5. Ricin je totiž zhruba 6000 × jedovatější než kyanid a neexistuje na něj protijed.

Ricinový olej je žádaný pro kosmetické účely
Ricinový olej je žádaný pro kosmetické účely – Zdroj: Shutterstock.com

Ricin v kosmetice

Zdá se vám název ricin povědomý, ale nikoliv z oblasti toxikologie? Máte pravdu. Ze semen se lisuje blahodárný ricinový olej, který se hojně využívá jako přísada do kosmetických přípravků. Stačí totiž, aby olej prošel varem, a jeho jedovatost se zcela ztratí. Ricinový olej obsahuje spoustu antioxidantů, má báječné regenerační a hydratační účinky, zlepšuje kvalitu vlasů a oddaluje vznik vrásek. K vnitřnímu užití se ale příliš nedoporučuje, má projímavé účinky.

 

Zdroje:

https://www.nespechej.cz/clanky/nejjedovatejsi-rostlina-sveta-se-pouziva-v-kosmetice-a-je-oblibena-v-zahrade-20240505-2561.html

https://radiozurnal.rozhlas.cz/z-nejjedovatejsi-rostliny-na-svete-se-vyrabi-kosmeticky-zazrak-6234923

https://www.bioneeds.cz/bioneeds-blog/na-co-se-pouziva-ricinovy-olej-co-leci-a-jake-jsou-jeho-ucinky/

Smrtící kráska – nejjedovatější rostlinu na světě máte možná na zahradě i vy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!