Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dobrá káva / foto: shutterstock

Zajímavosti o kávě: patříte mezi opravdové znalce?

Káva patří k nejoblíbenějším nápojům na světě. Zpříjemněte si proto šálek voňavého nápoje zajímavostmi, které vás možná dost překvapí.

Co jste o kávě nevěděli?

Označení kávové zrno je natolik zažité, že by mnozí lidé ani netipovali, že káva je ve skutečnosti ovoce. Roste na keři a jednotlivá zrna se nachází uprostřed bobule zvané kávová třešeň.

Než se přišlo na to, že káva je vynikající nápoj, míchala se mletá zrna se zvířecím tukem a tak se konzumovala.

V roce 1746 byla káva ve Švédsku zakázaná. Nesměly se používat dokonce ani kávové šálky a podšálky. Vláda totiž usoudila, že tento nápoj podněcuje radikální myšlení.

První webkamera vznikla kvůli kávě. Vědci z univerzity v Cambridge ji použili, aby monitorovali stav vody v konvici a neabsolvovali cestu ke kávovaru zbytečně.

Pijete kávu s mlékem nebo se smetanou? Přidáním mléka snižujete účinky kofeinu, jelikož nápoj s mléčným tukem tělo absorbuje pomaleji. Káva se smetanou zase chladne o 20 % pomaleji než černá káva.

Je libo klasickou, nebo černou kávu?
Je libo klasickou, nebo černou kávu? – Zdroj: Shutterstock.com

Kávu nemilují jen lidé, ale i včely. Květy kávovníku produkují sladký nektar, který obsahuje kofein. Po jeho požití jsou včely bdělejší a výkonnější při sběru pylu.

Káva bez kofeinu není tak úplně bez kofeinu. Stále obsahuje asi 2 až 12 miligramů povzbuzující látky. Pro srovnání, klasický šálek obsahuje 95 až 200 miligramů kofeinu a plechovka coly 23 až 35 miligramů.

Zatímco černá káva je poměrně dietní, neboť obsahuje pouhou jednu kalorii, přidáním dalších přísad se energie rapidně zvyšuje. Populární nápoj Java Chip Frappucino, který proslavila franšíza Starbucks, už má kalorií 600. To je víc než Big Mac.

Nejdražší káva na světě je cibetková. Vyrábí se z výkalů divokých koček, které neumějí zrna trávit, avšak než je vyloučí, projdou v jejich žaludku fermentací. Výsledkem je neobyčejně jemný nápoj s čokoládovou chutí. Za kilogram ovšem zaplatíte 27 000 korun.

 

Zdroje:

https://www.safroncafe.cz/zajimavosti/23-zajimavosti-o-kave/

https://www.nescafe.com/cz/kultura-kavy/kavova-fakta/16-zajimavosti-o-kave

https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a30303/facts-about-coffee/

Zajímavosti o kávě: patříte mezi opravdové znalce?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!